Truineer Nieuws melden?

Limburgse gemeenten bieden korting voor sterilisatie huiskatten aan

Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden, voeren de Limburgse gemeenten onder impuls van provincie Limburg al jarenlang een diervriendelijke zwerfkattenaanpak. Eén van de hoofddoelstellingen van het provinciale dierenbeleid is het sensibiliseren van katteneigenaars om hun kat te laten steriliseren/castreren. De overpopulatie van huiskatten leidt immers tot een toename van de zwerfkattenpopulatie in de Limburgse gemeenten.

“Om katteneigenaars te stimuleren om tijdig over te gaan tot sterilisatie/castratie van hun huiskat(er) of kittens organiseren wij al meer dan 10 jaar een Valentijnsactie. De deelnemende gemeenten (*) geven kortingsbonnen weg van 15 euro (per kater) en 25 euro (per kattin). Deze bonnen kunnen bij de milieudienst aangevraagd worden vanaf 14 februari 2024. De kortingsbonnen zijn geldig tot 15 september 2024 bij een dierenarts in Limburg.”, zegt gedeputeerde van Dierenwelzijn Bert Lambrechts.

“Jaarlijks worden meer dan 3 000 zwerfkatten gevangen, gesteriliseerd/gecastreerd en in hun vertrouwde omgeving weer vrijgelaten. Het is de meest effectieve methode voor de dieren, maar ook voor de buurt waar ze leven”, zegt gedeputeerde Bert Lambrechts.

Door het gewoon weghalen van katten uit een bepaalde omgeving zou namelijk een omgeving ontstaan met voldoende voedselvoorraden, waardoor weer andere katten uit de omgeving de leegte zouden opvullen. “Zie je een zwerfkat lopen, maak meteen melding bij de milieudienst van je gemeente. Tijdig reageren is de boodschap want katten vermenigvuldigen zich zeer snel.”

Tussen de vele zwerfkatten zitten helaas ook nog steeds nakomelingen van gewone huiskatten. “Dit mag niet verbazen: een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden.”, aldus Bert Lambrechts. De cijfers liegen er dan ook niet om: in 2023 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 3 000 katten binnen.

De Valentijnsactie is elk jaar succesvol. Zo werden vorig jaar 692 katten gecastreerd of gesteriliseerd via de actie. “Ik roep daarom alle katteneigenaars in de deelnemende gemeenten op om te profiteren van deze korting en hun Valentijnsbon(nen) aan te vragen voor hun nog niet gesteriliseerde/gecastreerde katten”, besluit Bert Lambrechts.

Meer info:

(*) De deelnemende gemeenten zijn Alken, Beringen, Bocholt, Bree, Dilsen-Stokkem, Gingelom, Halen, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-stad, Hoeselt, Kinrooi, Lanaken, Leopoldsburg, Lummen, Maasmechelen, Nieuwerkerken, Oudsbergen, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Wellen, Zonhoven, Zutendaal.

Wettelijke verplichting

Sinds 1 september 2014 is het al bij wet verplicht om elke kat en ook alle kittens vooraleer ze verkocht worden of gratis weggegeven, te laten steriliseren of castreren. Intussen is het verplicht om alle katten geboren na 2014 in orde te laten brengen zodat ze zich niet meer kunnen voortplanten.

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.