Volgens Jos Duchateau, de organisator: “Voor de keuze van de variëteiten hebben we ons gebaseerd op de bomen die in de jaren 1940 – 1970 veelvuldig voorkwamen in de boomgaarden van de regio Sint-Truiden. We gingen te rade bij de Nationale Boomgaardstichting vzw, die ons deskundig informeerde. De educatieve voorbereiding over de werkwijze van de aanplanting gebeurde op voorhand in de beide scholen. De dag van de aanplanting arriveerden de leerlingen omstreeks 10.00 uur aan het perceel Winterscheveld. We lieten het jonge volkje zelf actief deelnemen. Omstreeks 15.00 uur werd de laatste boom in de aarde gestoken en konden ze voldaan en met een ervaring rijker de terugweg naar school aanvatten.”
“We willen met de dit educatief project de hoogstambomen in ere herstellen en ze bewaren voor de verdere generaties,” legt Jos Duchateau uit.
We willen de Truienaars en vooral onze jeugd Haspengouw beter leren kennen. We zijn immers na Zuid-Tirol de tweede voornaamste fruitstreek in Europa. Iets waar we trots op mogen zijn. De aanplanting kwam tot stand door een goede samenwerking met verschillende instanties. Natuur en Bos stelde het weiland ter beschikking om de bomen aan te planten. De Nationale Boomgaardstichting vzw selecteerde en leverde de bomen en realiseerde samen met de leerlingen de aanplanting. De Provincie Limburg Jong Redt Oud zorgde via projectsubsidie voor de financiering. Erfgoed Haspengouw steunde ons via subsidie voor de aankoop van een digitaal informatiebord. De stad Sint-Truiden zou instaan voor het onderhoud van de boomgaard.
De vzw heeft de bedoeling om op deze site jaarlijks tijdens de boomplantdag activiteiten te ontplooien.