Truineer Nieuws melden?

Hou deze maand rekening met één dag extra

2024 is een schrikkeljaar. En dus krijgen we deze maand een dag extra: 29 februari dus.

Het woord schrikkeljaar komt van het Middeleeuwse scricken. Dit betekent iets als ‘lopen met grote passen’ en ‘springen’. Maar waarom is deze dag er? De aarde draait elk jaar om de zon. En daar doet hij 365,25 dagen over. Dit is dus een kwart dag langer dan de 365 dagen die er normaal in een jaar zitten. Om in de pas te blijven lopen, plakken we er elke vier jaar een extra dag bij. Het jaar telt dan 366 dagen. En is een schrikkeljaar eigenlijk echt nodig? Ja, anders verschuiven op de lange duur de seizoenen te veel. De zomer zou dan bijvoorbeeld veel te vroeg beginnen.

Nog een bedenking: je zal maar op deze dag geboren zijn…..

De lijst van de volgende schrikkeldagen