Truineer Nieuws melden?

De BelOrta Bloesembar viert dit jaar 10-jarig bestaan: “Reservaties zijn vanaf nu mogelijk”

In het idyllische Velm, gelegen in het hart van Haspengouw, bloeien niet alleen de fruitgaarden, maar ook de geschiedenis van de BelOrta Bloesembar. Wat begon als een pop-up pal in ’t midden van ’t veld in 2009, heeft zich ontwikkeld tot een bloeiende trekpleister. De BelOrta Bloesembar ontstond bij de toeristische hype rond de televisieserie Katarakt in 2009. Toenmalig schepen van Toerisme Pascal Vossius bedacht het concept van een pop-up bar, gelegen pal op de bloesemfietsroute. De stad Sint-Truiden organiseerde en investeerde in de structuur en communicatie, terwijl het uitbatingsteam van Stayen, Bert Breesch en Luc Withofs, het eerste jaar de uitbating deed. Na de opening van Hotel Stayen trokken zij zich terug als uitbaters. Na een sabbatjaar nam de middenstandsvereniging Trud’Or het toeristische project zelf in handen in 2011, 2012 en 2013, ter promotie van de eigen activiteiten in het stadscentrum. Echter, de open tent bleek te weersafhankelijk, waardoor de uitbating niet rendabel was.

© Belgium Media

BelOrta Bloesembar herrees in 2017
In 2017 herrees de BelOrta Bloesembar uit zijn winterslaap dankzij Peter Onkelinx, die het concept een frisse wind gaf. “Ik was betrokken bij de andere edities en zag er een groot potentieel in. Door een andere structuur te voorzien en alles wat te draaien richting de zuidkant werd de Bloesembar nieuw leven ingeblazen”, aldus Onkelinx.

Sindsdien heeft de Bloesembar een indrukwekkende transformatie ondergaan:

  • Elke zondag organiseert de Bloesembar ontbijten met gegidste wandelingen van 3 km.
  • Het restaurant biedt nu plaats aan 250 gasten, waar lokale producten de hoofdrol spelen.
  • Vier permanente shuttles zorgen ervoor dat bezoekers gemakkelijk ter plaatse geraken.
  • In samenwerking met drie Velmse verenigingen Scouts Velm, Velm VV en Velm Spiegelt wordt het Velms Bloesemfeest jaarlijks georganiseerd, dat is nu al op schema om voor de tweede keer op rij uit te verkopen.
  • Jaarlijks vindt er een romantische trouwceremonie plaats.
  • Het glooiende landschap wordt verrijkt met imposante letters, vergelijkbaar met Hollywood, die Haspengouw op de kaart zetten.
  • Ecologie staat hoog in het vaandel, met een stroomgroep met batterij in samenwerking met e-power uit Nieuwerkerken sinds 2018.
  • Sinds 2022 wordt er Culinair in ’t Veld georganiseerd in samenwerking met 6 Haspengouwse topchefs, een uniek concept dat snel uitverkocht is. Lancering van de nieuwe menu’s en reservaties, is voorzien begin maart.
  • Sinds 2023 is de lokale wijn in opmars. Meer dan 500 flessen werden er in 2023 verkocht van de lekkere Haspengouwse wijnen.

Nieuwigheden in 2024 naar aanleiding van het 10-jarig bestaan worden later aangekondigd
2024 belooft nog meer opwinding, met nieuwe initiatieven die binnenkort worden onthuld. Reserveringen voor het restaurant, de Bloesembarbecue en de ontbijten zijn nu al mogelijk. “We krijgen al heel wat aanvragen om te kunnen reserveren. Reserveren voor het restaurant kan vanaf nu online via de website. Wie gewoon iets komt drinken en van de kleine kaart eten, hoeft natuurlijk niet te reserveren”, aldus Peter Onkelinx.

Alle informatie vind je terug via www.bloesembar.com.