Truineer Nieuws melden?

Artsen Sint-Truiden wijzen de weg naar (dringende) hulp

Huisartsenwachtpost Sint-Truiden en Sint-Trudo Ziekenhuis slaan de handen in elkaar om een sensibiliseringscampagne te voeren rond het gebruik van dringende medische hulp. De bedoeling van de campagne is dat mensen beter weten waar ze terecht kunnen voor de juiste zorg: bij de huisarts, de huisartsenwachtpost of de spoedgevallen.

“We merken vaak dat patiënten niet goed weten waar ze zich best aandienen met welk probleem. Het is voor hen niet altijd duidelijk waar ze het best geholpen kunnen worden. Dat kan leiden tot frustraties bij zowel de patiënt, als de zorgverlener, wanneer ze niet op de juiste plaats terechtkomen met hun medisch probleem. Daarom proberen we zo duidelijk mogelijke richtlijnen mee te geven op onze websites, in de wachtzalen en in het ziekenhuis.”, aldus dr. Joan Vlayen, hoofdarts Sint-Trudo Ziekenhuis.

Wat zijn die richtlijnen dan?

  • Voor de meeste medische kwesties ga je best (eerst) naar je eigen huisarts. Deze kan jou het beste advies geven en indien nodig doorverwijzen.
  • Is je huisarts niet beschikbaar, dan kan je terecht in de huisartsenwachtpost. Dit doe je enkel wanneer je een dringend medisch probleem hebt, dat niet ernstig genoeg is voor spoed, maar ook niet kan wachten tot je eigen huisarts beschikbaar is.
  • Bij spoedgevallen kan je terecht in volgende situaties:
    • Als je wordt doorverwezen door de huisarts.
    • Als je met de ziekenwagen wordt binnengebracht na een oproep naar het noodnummer 112.
    • Op eigen initiatief kan dit enkel bij levensbedreigende situaties, ernstige letsels zoals brandwonden of botbreuken, of als je plots zwaar ziek bent zoals bij vermoeden van hartaanval, beroerte, …

Wachttijden bevorderen

“Mensen vinden niet altijd de juiste weg naar medische hulp en zijn soms erg ongerust over klachten die ze ervaren. Hun huisarts is dan vaak het eerste aanspreekpunt maar wanneer deze niet beschikbaar is, moeten ze de keuze maken tussen even afwachten, de huisartsenwachtpost of de dienst spoedgevallen van het ziekenhuis. De website www.moetiknaardedokter.be kan een handig hulpmiddel zijn om de juiste keuze te maken. Door gebruik hiervan te maken komen mensen niet onnodig op de huisartsenwachtpost of spoed terecht. Dit bevordert de wachttijden voor hen die wel dringende zorg nodig hebben, zo wordt het voor iedereen beter.”, besluit dr. Marleen Colson, bestuurder Huisartsenwachtpost.

Sint-Trudo Ziekenhuis maakt deel uit van het ziekenhuisnetwerk Andreaz, samen met Jessa in Hasselt, Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder en azVesalius in Tongeren.