Truineer Nieuws melden?

Retro carnaval: Willy Dewaelheyns

Een man met het hart op de juiste plaats, muziek was zijn passie en bovendien was het een carnavalist pur sang: Wijlen Willy Dewaelheyns drukte jaren zijn stempel op het carnaval via de carnavalschlagers die hij schreef. We missen hem.

Het monument Willy Dewaelheyns

Van 1976 tot in 2017 schreef en componeerde Willy Dewaelheyns een carnavalsschlager om Sint-Truiden te vertegenwoordigen op Carnavalissima; de interlimburgse wedstrijd voor carnavalsliedjes van LIVEKE, het overkoepeld orgaan van Limburgse gemeente- en stadscarnavalsverenigingen. Vanaf zijn derde deelname werd Willy de officiële vertegenwoordiger van de Orde van de Commeduur.

Oorspronkelijk trad Willy aan met zijn eigen orkest The Nightingales en Louke als zanger. Nadien wisselden Syl en Jos(ke) Bronckart elkaar af. Verder zongen ook nog de liedjes van Willy voor Sint-Truiden: Peter Dujardin, Christophe Elen, Kathleen Smolders, de Kazoo’s, en Stefan Nolens.

In 2017 gaf Willy aan zijn laatste liedje te schrijven en de fakkel door te geven. Willy haalde acht trofeeën naar de Trudostad met zijn eigen composities. Daarnaast schreef hij teksten voor ontelbare liedjes voor de Sint-Truidense stads(jeug)prinsen, (carnavals)verenigingen en zelf het stadsbestuur. Het Sint-Truidense volkslied “Sintruin begot” kwam ook van zijn hand. 

In september van 2022 overleed Willy in Sint-Truiden op 82-jarige leeftijd. 

 

Bron; Orde van de Commeduur