Truineer Nieuws melden?

Inhuldiging nieuwe bedrijfshal voor revolutionaire fietspaden

Bij Ecobeton water technologies in Sint-Truiden is een gloednieuwe fabriek in gebruik genomen voor de productie van duurzame fiets- en voetpaden. Met de installatie, goed voor een investering van 3,7 miljoen euro, kan er elk jaar 40.000 m² aan prefab elementen gemaakt worden. Vlaams minister Jo Brouns was onder de indruk van de realisatie en kondigde nieuwe steunmaatregelen aan voor de andere innovatieve projecten die bij Ecobeton de pijplijn zitten.

© Ecobeton Persbericht

Ecobeton water technologies uit Sint-Truiden breidt uit door een nieuwe productiehal te openen waar de Ecopaths® (modulaire, duurzame fiets- en voetpaden) zullen worden geproduceerd.  De Ecopaths® werden in november 2023 uitgeroepen tot hét product Made in Limburg uit meer dan 400 innoverende producten. De nieuwe productielijn zorgt voor een bijkomende tewerkstelling van 5 personen.

CEO Luc Vandebeek:  “Deze productielijn stelt ons in staat om jaarlijks zo’n 40.000 m² aan hoogwaardige, ecologische prefab fiets- en voetpadelementen te produceren.
Ze draagt bij aan ons DNA om innovatieve oplossingen met hoog rendement lokaal te ontwikkelen, te produceren en te verdelen.
De ontwikkeling van deze nieuwe productoplossing  werd mede mogelijk gemaakt door de ontwikkelingssteun van VLAIO, waarvoor onze dank uitgaat naar Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Landbouw, Jo Brouns en zijn voorgangster, Hilde Crevits.”

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie, Sociale economie en Landbouw, Jo Brouns: “Duurzame fietspaden in alle betekenissen van het woord: robuust tegen weer, strooizout en boomwortels, demonteerbaar, combineerbaar met afvoer en buffering van regenwater eronder. Ik ben ontzettend trots dat Ecobeton water technologies deze nieuwe productielijn hier in Sint-Truiden verankert en dat we met VLAIO daar ons steentje aan bijdragen. Op deze manier kunnen we de klimaatuitdagingen aan: met oplossingen voor comfortabel fietsgebruik en slimme opvang van regenwater.”

Ecobeton water technologies laat zich inspireren door de uitdagingen die onze maatschappelijke problemen m.b.t. geluidsoverlast, de openbare ruimten en de gevolgen van de klimatologische wijzigingen, met name inzake waterbeheer, vormen.
Met de Ecopaths® investeert ecobeton water technologies mee in de ambitie van de Vlaamse overheid om te gaan naar een modal shift van dertig procent. (Meer dan dertig procent van de verplaatsingen met de fiets), waarbij comfortabele, veilige fietspaden een absolute must zijn.

CEO Luc Vandebeek“De Ecopaths® komen tegemoet aan de eis van de lokale overheden inzake veilige, duurzame en comfortabale fietspaden. Bovendien hebben ze nog het belangrijke voordeel dat ze in weinig tijd, duurzaam en plug & play kunnen aangelegd worden. Door het voltooien van de nieuwe productiehal, die dankzij de efficiënte werking van de provincie Limburg en de goede samenwerking met de stad Sint-Truiden volgens planning geplaatst is door de firma Mathieu Gijbels, kunnen we tijdig onze lopende bestellingen afwerken.”

CCO Jill Aquilani: “We zijn klaar zijn om een volgend order van 4.000 m² te produceren. Elke dag nog ontdekken we nieuwe mogelijke toepassingen voor deze productoplossing, naast het realiseren van nieuwe fiets -en voetpaden en het opwaarderen van bestaande, al dan niet in combinatie met een oplossing voor het beheer van hemelwater. We zijn dan ook overtuigd dat we met deze nieuwe productielijn en bijhorende tewerkstelling de toekomst van ons bedrijf, de continuïteit en de groei ervan, hebben bestendigd. Dat motiveert ons om ook in de huidige, toch wel uitdagende marktomstandigheden, samen met onze partners Easypath Nederland en JM Construct verder te investeren en blijvend in te zetten op nieuwe ontwikkelingen. Met onze Ecopaths® zetten we in op het algemeen welzijn van onze leefmilieu. Door kwaliteitsvolle, bredere en veiligere fietspaden aan te bieden, kunnen we de bevolking motiveren om daadwerkelijk vaker de fiets te nemen en meer te bewegen.

Bron: Persbericht