Truineer Nieuws melden?

Daar is onze ‘engelbewaarder’ weer

Vrijdag 2 februari mag ’t Catarakske in Klein-Gelmen voor de tweede maal de Nederlandse sensatie Marco Schuitmaker ontvangen.

Beginjaren

Op zeventienjarige leeftijd bracht Schuitmaker in januari 2017 zijn eerste nummer genaamd Niemand kust als jij uit. Na diverse andere nummers volgde in november 2018 zijn debuutalbum genaamd Mijn droom, waarop Schuitmaker naast enkele bestaande nummers een vijftal nieuwe nummers publiceerde.

Engelbewaarder

In september 2022 maakte Schuitmaker een nieuwe ‘eigentijdse’ versie van het in 1976 door Mieke Gijs ingezongen en Pierre Kartner gecomponeerde nummer M’n engelbewaarder. Schuitmaker kwam op het idee tijdens een weekend weg, waarbij hij een platenspeler en verschillende lp’s mee had genomen.

Enkele maanden later kreeg het nummer genaamd Engelbewaarder meer bekendheid door het gebruik ervan op social media platform TikTok, waarna het in de eerste maanden van 2023 werd opgepakt door het grotere publiek in Nederland en België. Eind maart 2023 bereikte het nummer middels plek 34 de Nederlandse Top 40Hierdoor werd het nummer ook op de grotere radiostations zoals QmusicRadio Veronica en Radio 538 gedraaid. In de zesde en zevende week in de Nederlandse Top 40 piekte het nummer op de vierde plaats. Eerder behaalde het nummer al andere hitlijsten inclusief nummer één noteringen, zoals in de Sterren Top 25 NL van NPO Sterren NL en in de RadioNL Top 30 van RadioNL. Tussentijds tekende Schuitmaker in februari 2023 bij platenlabel Dino Music.

Op Koningsdag 2023 was Schuitmaker met zijn nummer Engelbewaarder te gast bij 538 Koningsdag van Radio 538. Een dag eerder kreeg hij een Gouden Plaat voor het nummer in ontvangst. In dezelfde week steeg Engelbewaarder naar de eerste plaats in de Single Top 100Op 30 april 2023 trad Schuitmaker na de bekerwinst van PSV op bij een besloten feest van de club. Na het bereiken van de Nederlandse hitlijsten volgde er op 26 mei 2023 een hardstyle remix in samenwerking met Outsiders, die eerder al remix versies van onder andere nummers als Kali van Django WagnerHuisje op wielen van Frank van EttenJouw blik van John West en Reünie van Snelle uitbracht. Op 14 juni 2023 kreeg Schuitmaker een Platina Plaat uitgereikt voor zijn nummer Engelbewaarder.

Vervolg van zangcarrière

In juli 2023 bracht Schuitmaker een nieuwe versie van zijn in 2018 uitgebrachte nummer Zomernacht in Griekenland uit. Dit aangezien hij zelf het gevoel had dat het nummer beter kon, waardoor het in 2023 opnieuw werd opgenomen.  In hitlijsten als de Sterren NL Top 25 bemachtigde hij ook met dit nummer de eerste plek.  In de opvolgende maand volgde een samenwerking met Jan Smit. Samen brachten zij het nummer Van Goes tot Purmerend opnieuw uit. Smit zong dit nummer eerder al eens op dertienjarige leeftijd in 1999, het geboortejaar van Schuitmaker. Ook dit nummer bereikte de koppositie in de Sterren NL Top 25.  In september 2023 brachten zij een versie uit voor de Vlaamse markt onder de titel Van Hasselt tot in Gent.  Op 27 september 2023 werd in het programma Vandaag Inside bekend gemaakt dat Schuitmaker een van de gasten zou zijn tijdens de liveshow van het programma in december 2023 in de Ziggo Dome.

Eind november 2023 brachten Donnie en Schuitmaker samen Hier mag alles uit. Een aantal maanden eerder ontving Schuitmaker een WhatsApp-bericht met “Marco gap, Donnie hier!” van de rapper. Donnie dacht aan Schuitmaker doordat hij onder de indruk was van zijn stem in Engelbewaarder. Met het nummer brachten de twee een ode aan Nederland, door volgens hen typisch Nederlandse dingen te benoemen zoals Tikkies van vijftig cent en het dragen van korte broeken bij zeventien graden.[39]

 

Bron: wikipedia.