Truineer Nieuws melden?

XL Kerststallententoonstelling in DE MINDERE

Alle tentoonstellingsruimtes van museum DE MINDERE in Sint-Truiden worden vanaf 9 december 2023 ingepalmd door kerststallen afkomstig van alle continenten. Bezoekers ontdekken nog meer kerststallen al wandelend door de stad. Het museum stelt daarvoor een gratis wandelkaart ter beschikking. Alles start op zaterdag 9 december met een gratis festival. 

De Federatie van Vlaamse kerststallenvrienden Stella Duce, de collectie Wilmots-Cools, de verzameling van pater-kapucijn Dominiek uit Meersel-Dreef, nieuw werk van de leerlingen van de academie Haspengouw en creaties van de Koninklijke Kunstkring Sint-Truiden worden in DE MINDERE gecombineerd met stukken uit franciscaanse kloosters en privécollecties. 

 

De uitgebreide kerststallententoonstelling dompelt je onder in het verhaal van Kerstmis en de boodschap van vrede die we vandaag meer dan ooit nodig hebben. Je maakt kennis met kerstgebruiken uit de franciscaanse kloosters. Je ziet ook werk van lokale (amateur)kunstenaars, er zijn kerststallen in de vorm van Kempische boerderijen en er zijn diorama’s waarbij je op zoek moet naar de kerststal. Je vindt handgesneden kerstfiguren en kerststallen in alle maten en gewichten: van kindje Jezus, Jozef en Maria met twee schaapjes én de kerstster in een luciferdoosje tot levensgrote metalen schapen. 

 

De expo in DE MINDERE is een halte op een kerststallenwandeling langs elf locaties in Sint-Truiden. Die wandeling wordt op zaterdag 9 december feestelijk geopend. De avond start met een Santa Lucia voorstelling. De rest van de avond is er animatie op verschillende plaatsen in de stad. 

 

 

FRANCISCUS VAN ASSISI MAAKTE EEN KERSTSTAL MET LEVENDE FIGUREN   

   

In 1223 ensceneerde Franciscus in Greccio (IT) een kerststal met een voederbak en een levende os en ezel. Zo kon iedereen met eigen ogen zien en beleven hoe Jezus van bij zijn geboorte een voorbeeld was van nederigheid en armoede. Het gebeuren maakte een diepe indruk want vandaag, 800 jaar later, spreken we nog steeds over Franciscus als de ‘uitvinder’ van de kerststal. Het zetten van een kerststal is in vele Vlaamse huizen nog een traditie. Museum DE MINDERE viert dit jubileum onder andere met deze grootse kersttentoonstelling.    

  

Waar? museum DE MINDERE, Capucienessenstraat 1, Sint-Truiden    

Wanneer? Van 9 december 2023 t.e.m. 7 januari 2024   

Open op dinsdag t.e.m. zaterdag van 10u–12u30 en 13u-17u, zondag van 14u tot 17u (gesloten op maandag)  

Prijs? Toegang met vrije gift.   

  

FEESTELIJKE OPENING VAN DE KERSTSTALLENWANDELING  

   

Op zaterdag 9 december vindt in de prachtige romaanse Sint-Gangulfuskerk om 18u.15 de feestelijke opening van de kerststallenwandeling door Sint-Truiden plaats. Santa Lucia opent de avond. Onder muzikale begeleiding trekt Santa Lucia met een kaarsenkroon in een kleine processie door de kerk. Op zeven locaties in het centrum kan je genieten van optredens van het houtblazersensemble van de Koninklijke Harmonie De Gilde, het koor AMABILE, het Gregoriuskoor, het Trudokoor en Cum Jubilo. M-Theater speelt een nieuw stuk binnen in de kapel van Asster aan de Ziekerenweg. De toegang is vrij en er is geen inschrijving nodig.     

  

De kerststallenwandeling loopt t.e.m. zondag 7 januari 2024. Een gratis routeplan is verkrijgbaar in DE MINDERE, bij de toeristische dienst, je kan het ook downloaden via samenrondkerst.org.   

Tip: combineer een bezoek aan DE MINDERE met een rondje schaatsen in de minderbroederskerk! Deze activiteit wordt verzorgd door Shop & The City. Hier zijn de toegangsprijzen van toepassing. 

    

Museum DE MINDERE werkte voor dit 800-jarig jubileum met verschillende projectpartners, met de stad Sint-Truiden en de Vlaamse overheid een divers programma uit onder de noemer ‘Samen rond Kerst’. Surf naar www.samenrondkerst.org voor het hele programma.