Truineer Nieuws melden?

Vrouwen over 100 jaar STVV

Ons magazine ‘den Truineer’ ligt in de bus. Daarin lezen we hoe vrouwen even slechtgezind zijn als de mannen wanneer STVV verliest. Maar ze zeggen erbij dat ze wel geen ruzie maken.”

VROUWEN OVER 100 J AAR STVV 

“Wij zijn even slechtgezind als de mannen als STVV verliest, maar we maken geen ruzie”

Voetbal een mannenwereld? Toen onze grootvaders nog in hun zondagspak stonden te drummen op de staantribunes, ja. De ene met een bolhoed op zijn hoofd en een sigaar in zijn rechterhand, de andere met een scheve pet op zijn kale knikker en zelfgedraaide sigaret in zijn mondhoek. Maar anno 2023, het jaar voor STVV zijn 100 jaar viert ? Vergeet het! Een vlijtige studente heeft het in haar eindwerk zwart op wit bewezen. Geloof het of niet, maar bij Cercle Brugge is 33 procent van de abonnees een vrouw! Vergeleken met Anderlecht en Eupen (ocharme 7 procent) doet STVV het verre van slecht met 15 procent. Als dat geen reden is om zes Kanarie-dames op te trommelen: Marieke Höfte (ex-voorzitster van STVV), Greet Castermans (vrijwilligster), Katrien Vanierschot (jarenlang fan in hart en nieren) en Annemie Tilkens, Karolien Spiritus en Jolien Bortels (alle drie lid van de vrouwelijke fanclub Victoria).


Noblesse oblige. Dus mag Marieke Höfte de aftrap geven en zich voorstellen.

 

Marieke Höfte: “Samen met Roland (n.v.d.r. Marieke is de eega van Roland Duchâtelet) ben ik in 2007 begonnen met de uitbouw van Stayen. Toen Roland voorzitter werd van Standard nam Bart Lammens de fakkel over. Maar toen Bart ermee stopte, ben ik erin gerold. Ik was, naar het schijnt, de allereerste vrouwelijke voorzitter van een eerste klasse voetbalclub. In die tijd, we spreken van het seizoen 2016-2017, was er nog één vrouw die het geschopt had tot eerste vrouwelijke bestuurder in de raad van bestuur van de voetbalbond: Mieke Declercq van Zulte-Waregem. Zij was toen trouwens al twintig jaar bestuurder bij de club zelf. Er waren ook nog de dochters van de toenmalige voorzitter van Anderlecht Roger Vanden Stock. Zij zaten in het bestuur van Anderlecht. Daarmee had je het zowat gehad van vrouwen in de, zeg maar ‘top’ van de voetbalwereld.

 

Als voorzitster was ik, zoals in alle andere clubs, het aanspreekpunt van de burgemeester, de politie, de supportersverenigingen, enz. Met al die instanties moest ik regelmatig overleg hebben. Met het sportieve luik hield ik me niet bezig, wel met wedstrijdbeleving en met de jeugdwerking van STVV. Zo heb ik bijvoorbeeld Jong STVV mee helpen op de kaart zetten. Regelmatig woonde ik ook vergaderingen bij op de Bond en de Pro League om daar te constateren dat het nog steeds een kleine, harde, mannenwereld is.”

 

 

 

Karolien Spiritus: “Dat is net één van redenen waarom wij in 2016 onze vrouwelijke supportersclub Victoria gesticht hebben. Na 2-1-verlies in Gent hing er een verschrikkelijk negatieve sfeer in de bus van de Spionkop op weg naar huis. Wij stoorden ons daar enorm aan. Als vrouwen wilden wij er paal en perk aan stellen en positief voor de dag komen. Om die reden hebben wij Victoria in het leven geroepen.”

Jolien Bortels: “Bij Union zijn er de Union Girls en het schijnt dat er ook in Oostende een vrouwelijke supportersclub is. Wij weten wel niet exact hoeveel leden we tellen vermits we geen lidkaarten hebben. We willen gewoon positief supporteren en gezellig samenzijn. Ook naast het voetbal. Door bijvoorbeeld eens naar een escaperoom te gaan. En om een beetje origineel te zijn, verkiezen we elk jaar niet de beste maar de knapste Kanarie.”

 

Wij verkiezen niet de beste, maar wel de knapste Kanarie

-Jolien Bortels

 

Annemie Tilkens: “Ik ben voorzitster van het supportersverbond van STVV, SLO, wat staat voor Supporter Liaison Officer en ik ben vrijwilligster bij STVV Youth. Als SLO treed ik op als tussenpersoon tussen bijvoorbeeld supporters, de club en veiligheidsdiensten.”

 

Greet Castermans: “Mijn papa Ghislain is twintig jaar lang secretaris geweest van STVV. Ik kreeg het als kind als het ware met de paplepel ingelepeld. Ik ben begonnen als vrijwilligster met als taken de ontvangst van de pers, de scouts en het bezoekend bestuur. Zes jaar geleden ben ik dan door mijnheer Duchâtelet gevraagd om de scheidsrechters te ontvangen. Ik doe dat samen met Aimé Billen, een héél fijne man trouwens. We gaan hen voor de match met onze wagen oppikken op de neutrale parking waar zij voor de veiligheid hun auto hebben achtergelaten. Dan brengen wij hen naar de kleedkamers op Stayen en volgen er nog enkele meetings en controles. Tijdens de match zelf kunnen Aimé en ik op ons gemak supporteren en dadelijk na afloop drinken we samen iets in de kleedkamer van de scheidsrechter. Als de refs vervolgens gedoucht zijn, gaan we samen een hapje eten. Niet meer zoals vroeger in één of ander restaurant in de stad, maar gewoon op Stayen.”

Katrien Vanierschot: “Amai, wie ben ik als ik dat allemaal hoor? Ik ben gewoon al jarenlang supporter. Toen ik zestien was ging ik met mijn eerste liefie voor ’t eerst kijken en ik ben blijven gaan. Toen achter de goal, nu netjes op een rijtje naast mijn papa, mijn broer en diens twee zonen. Ach ja, ik ben wel vertegenwoordiger van de Schotse Kanaries, onze fans uit Schotland.”

Vrouwen niet langer apart

Karolien Spiritus: “Ik kan wel zeggen dat ik een die-hard fan ben. Ik ga naar elke match kijken, uit en thuis. Nu al 24 seizoenen lang. Dat is niet abnormaal als je weet dat mijn papa Francis Spiritus al jarenlang voorzitter is van de Spionkop én dat hij mijn mama heeft leren kennen op… Stayen!”

 

Jolien Bortels: “Ik ga elke thuis- en uitwedstrijd kijken samen met mijn broer én mijn ouders.”

Greet Castermans: “Alhoewel het voetbal natuurlijk een mannen- wereld blijft. Niet alleen in de tribunes, maar ook in de werking eromheen. Ik zie haast geen enkele vrouwelijke ref, weinig of geen vrouwen bij de pers en ik heb nog nooit een vrouwelijke scout ontmoet.

 

Jammer, maar ik zie zelden vrouwelijke scheidsrechters of persvertegenwoordigers

– Greet Castermans

Marieke Höfte: “Ik heb het zelfs nog meegemaakt dat de vrouwen apart zaten van de mannelijke bestuurders. In Genk was dat het geval. Daar wisten ze niet goed raad met mij als voorzitster van STVV. Uiteindelijk hebben ze de tafels van de mannen en de vrouwen naast elkaar geschoven. Links van mij zat de toenmalige voorzitter van Genk, Herbert Houben, en rechts de eerste vrouw van de vrouwentafel (lacht).”

 

Karolien Spiritus: “Ik stel toch vast dat vrouwen bitter weinig belangstelling hebben in voetbal. Ik sta in het onderwijs tussen bijna allemaal vrouwen. Maar op school wordt haast met geen woord gerept over voetbal.”

 

Katrien Vanierschot: “Eén van de mogelijkheden om vrouwen warm te maken is natuurlijk de ladies night. Ik moet, eerlijk gezegd, toegeven dat de vrouwen die avond vooral genieten van een hapje en een drankje en van die goodiebag én dat we er nadien nog weinigen terugzien. Maar toch moeten we het blijven organiseren. Want eens supporter, altijd supporter van STVV. Tussen haakjes: ik zou als echte Truiense van geen enkele andere club fan kunnen zijn.”

 

Marieke Höfte: “In Zuid-Limburg zijn er toch ook heel wat supporters van Standard, hoor. Dat is typisch voor Haspengouw. Maar ik ken geen Genk-supporters.”

 

Beter contact met spelers nodig
En dan plots in koor: “Laat het ons niet over andere clubs hebben. En zeker niet over Genk!” Oké dan, zullen we het dan eens hebben over de favoriete spelers van de dames?

 

Katrien Vanierschot (zéér kordaat): “Désiré ho Désiré! Dat was een speler naar mijn hart. Maar ook kerels als Rudonja, Petersen en Rasmussen. Stuk voor stuk jongens die alles gaven wat ze in zich hadden. Zo wil ik het zien.”

 

Mijn favoriete speler?

Désiré ho Désiré!

– Katrien Vanierschot

 

Annemie Tilkens: “Dit seizoen mogen we van geluk spreken dat spelers uit eigen streek hun kans krijgen. Ik ken die allemaal van toen ze 12, 13 jaar waren. Die jongens willen voetballen, of wat had je gedacht? Of dat nu bij Lierse of MVV was, dat maakte hen tot voor kort weinig uit. Maar nu ze dat bij STVV doen, doet me dat dubbel plezier.”

 

Marieke Höfte: “Ik had onlangs Peter Delorge nog aan de lijn. Hij is ongelooflijk trots op zijn zoon. Terecht natuurlijk.”

 

Annemie Tilkens: “Het is alleen jammer dat we weinig of geen contact hebben met de spelers. Vroeger kwamen die langs in de Kanarieclub. Maar nu krijgen we hen in tribune Oost zelfs niet te zien. Ze zouden een beurtrol moeten invoeren. Na elke match telkens een Belgische speler én een Japanner sturen naar tribune Oost.”

 

Jolien Bortels: “Kinderen vinden het geweldig als ze samen met Binkie op de foto mogen. Maar het zou fantastisch zijn als ze naast een speler mogen plaatsnemen. Ook met een Japanner waarmee wij op dit ogenblik weinig connectie hebben.”

 

Annemie Tilkens: “Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat wij hen gewoon niet verstaan. Wij hebben eens een Japanse televisieploeg over de vloer gekregen om mijn man Kris (Vanmunster) te interviewen. Dat was een enorm probleem vermits die mensen zelfs geen woord Engels spraken.”

 

Japanners zijn correcte mensen waarop je kan rekenen

– Marieke Höfte

Marieke Höfte: “Die reportage zal nochtans uitgezonden zijn op televisie in Japan. Daar is het de mensen van het bestuur om te doen. Wij hebben trouwens geregeld overleg met hen. Wij verschillen soms van mening, maar dat neemt niet weg dat het zeer correcte mensen zijn waarop je kan rekenen.”

 

 

 


Annemie Tilkens: “Toch heb ik gemengde gevoelens. Zo hebben ze bijvoorbeeld héél weinig geïnvesteerd in de jeugd. Ik hoor al lang dat ze een jeugdcomplex willen bouwen, maar die eerste steen moet nog gelegd worden. Ondertussen zijn er helaas heel wat spelers vertrokken naar Leuven, Antwerp en Genk. Dat zou niet mogen gebeuren.”

 

Ik hoor al lang dat ze een jeugdcomplex willen bouwen, maar die eerste steen moet nog gelegd worden

– Annemie Tilkens

 

Karolien Spiritus: “Ze zijn veel te voorzichtig. Ze zouden soms risico’s moeten nemen. En ze talmen veel te lang vooraleer ze een knoop doorhakken. Zo wisten ze bijvoorbeeld al maanden geleden dat Bruno zou vertrekken. Maar ze hebben het nagelaten ervoor te zorgen dat wij tijdig over een waardige vervanger beschikten.”

 

Marieke Höfte: “Goedkoop inkopen en duur verkopen, daar is het hen om te doen.”

 

Ondanks de kritische bedenkingen zijn de dames in hart en ziel supporter van STVV, of wat had u gedacht? Zelfs als ze verliezen.

 

Katrien Vanierschot: “Als we er vier, vijf binnenkrijgen, heb ik compassie met de spelers. Dan denk ik: ocharme, ze kunnen niet beter (lacht).”

 

Karolien Spiritus: “Dan kijk ik niet naar Sports Late Night op televisie hoor. Dan zou ik me opnieuw opjagen en een halve nacht wakker liggen.”

 

Annemie Tilkens: “Ik erger me ontzettend hard aan die verschrikkelijke commentaar op Facebook. Ik vraag aan die mensen die negatieve kritiek geven: ben je gaan kijken naar de match? Neen, hou dan je mond! Het is makkelijk om thuis voor de televisie te zitten en kritiek te spuien.”

Marieke Höfte: “Nou ja, dat zijn vooral de oude supporters van STVV die vanuit hun luie zetel naar de match hebben gekeken. Maar in hun diepste binnenste blijven ze supporter hoor.”

 

Karolien Spiritus: “Ik zie de laatste tijd trouwens mensen die ik jarenlang niet meer gezien had opnieuw in het stadion. Dat is zéér positief. De communicatie is ook stukken beter.”

 

Annemie Tilkens: “Dat hebben we voor een stuk ook te danken aan de trainer. Nu mogen we opnieuw naar de training gaan kijken. Onder Hollerbach verliep dat allemaal achter gesloten deuren.”

 

Marieke Höfte: “Die nieuwe truitjes zijn ook best leuk. Ontworpen door een Truiense kunstenaar. Eerlijk gezegd, geen gewoon man. Maar zo lopen er meer rond in Sint-Truiden (lacht).”

 

Ik zie de laatste tijd mensen in het stadion die ik al jaren niet meer heb gezien en dat is positief

– Karolien Spiritus

 

Karolien Spiritus: “De truitjes die in de shop worden aangeboden, zouden wel iets vrouwelijker mogen zijn. Iets meer gecentreerd.”

 

Annemie Tilkens: “Nu we het toch over onze to-do-lijst hebben: er moeten ook meer wc’s komen voor vrouwen aan de oostkant. Nu is het telkens aanschuiven aan de twee zijkanten.”

 

Greet Castermans: “Laat ons toch positief proberen af te sluiten en zeggen dat we het erover eens zijn: er zijn niet veel verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke STVV-supporters. Wij zijn even slecht gezind als de mannen als we verliezen. Wij discussiëren ook na de match, maar wij maken geen ruzie. En wij gaan naar huis met tranen in de ogen en reageren veel emotioneler.”

 

Om maar te zeggen dat er toch eeuwige verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, niet? Een mooi besluit van de dames, in het voetbalseizoen dat STVV zijn 100 jarig bestaan viert.