“De spoedgevallendienst van Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden is op dit moment te klein en moet zich beter kunnen organiseren op het gestegen aantal patiënten. Vandaar de plannen voor de verbouwing en de uitbreiding met ook de integratie van de huisartsenwachtpost. Vanuit Vlaanderen dragen we daar ons steentje toe bij met een jaarlijks strategisch forfait op lange termijn van 298.000 euro.”, aldus Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits.
“Dit is fantastisch nieuws. De huidige spoedafdeling is al een tijd veel te klein voor het aantal patiënten dat voor dringende zorgen naar ons ziekenhuis komt.”, aldus Cindy Monard, algemeen directeur van Sint-Trudo. “Zowel de wachtruimte, als de ruimte voor verzorging is momenteel te klein en biedt te weinig privacy aan onze patiënten. Dit komt vooral doordat de patiëntenstroom enorm is toegenomen sinds de jaren 90. We zijn dan ook zeer verheugd dat we met deze nieuwe spoed opnieuw een belangrijke verbetering kunnen realiseren in de mensgerichte en deskundige zorg voor onze patiënten. Dat we deze belangrijke stap voor ons ziekenhuis nu kunnen zetten is het resultaat van een zeer sterk teamwerk!”
Capaciteit en integratie
“We creëren met deze bouwplannen meer opvangmogelijkheden met aandacht voor patiënten- en medewerkerscomfort. Een andere belangrijke verbetering is dat we de huisartsenwachtpost integreren. Dat maakt het voor patiënten makkelijker als er één centrale toegangspoort is voor niet-planbare en dringende zorg. Bovendien zal het ook de samenwerking tussen de huisartsen en het ziekenhuis ten goede komen.”, verklaart dr. Nele Billiet, die samen met dr. Leen Goossens medisch diensthoofd van de spoedafdeling in Sint-Trudo is. “Uiteraard is er ook oog in de bouwplannen voor moderne technieken en hoogtechnologische apparatuur.”
Vlotte organisatie
“Binnen de nieuwe spoedafdeling zal de organisatie vlotter kunnen lopen. Er zal een scheiding van de patiëntenstromen zijn, waardoor we ook in geval van pandemie beter kunnen compartimenteren. Er komen verschillende straten: ambulante straat, pediatriestraat, opnamestraat, gedeelte nachtverblijf, een prikkelarme isolatieruimte en de kritieke straat. Verder zijn er gespreks- en personeelsruimtes en ook een buitenruimte voor de patiënten op het binnenplein van het ziekenhuis.”, aldus Tom Frederickx, verpleegkundige spoedgevallen.
Praktisch
Koen De Coninck, financieel en administratief directief geeft extra uitleg: “De nieuwe spoed zal gebouwd worden aan de achterzijde, op de huidige bezoekersparking (aan de huidige spoed). Daarom ging het ziekenhuis op zoek naar nieuwe parkeermogelijkheid voor haar patiënten en bezoekers en vond deze links van het ziekenhuis, aan de Campus Rummenweg. Daarnaast zullen er nog enkele parkeerplaatsen aangelegd worden, in combinatie met een groene, helende omgeving, waar onze patiënten en bezoekers tot rust kunnen komen. Dit park zal de verbinding vormen tussen campus Rummenweg en het ziekenhuis zelf. De mindervalidenparking wordt uitgebreid en komt er direct tegen de linkerzijde van het ziekenhuis. Aan de nieuwe spoed zullen nog enkele parkeerplaatsen blijven, voor mensen die met eigen vervoer naar de spoed komen. Wanneer we de nieuwe spoed in gebruik nemen, wordt het Huis van de Zusters afgebroken (de huidige huisartsenwachtpost) en zullen we ook hier extra inzetten op een groene omgeving rond het ziekenhuis.”
Tijdens de werkzaamheden zal de spoed tijdelijk op een andere locatie binnen het ziekenhuis ondergebracht worden.