Truineer Nieuws melden?

Vandaag Sint-Nicolaas

Vandaag is het de naamdag van Sint-Nicolaas. Hoe werd een 4de-eeuwse bisschop een populaire kindervriend? Waarom komt hij uit Spanje en niet uit Italië? En hoe zit dat met die lekkende graftombe?

© Shop&The Citry

De oorspronkelijke ‘Sint-Nicolaas’ was Nicolaas van Myra. Hij leefde van ca. 270 tot 342 en was bisschop van Myra, in het toenmalige Lycië. Dat ligt nu langs de zuidkust van Turkije, maar behoorde op dat moment toe aan het Romeinse rijk.

Nicolaas werd op 19-jarige leeftijd tot priester gewijd door zijn oom, die bisschop was. Nicolaas werd zelf ook bisschop, en was erg geliefd door de vele goede daden die hij volgens de overlevering verrichte. Hij stierf op 6 december 342 op de — voor die tijd — gezegende leeftijd van 72 jaar.

 

Vijf rake vragen, beantwoord door de Kerknet-redactie via

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/wie-was-de-%C3%A9chte-sinterklaas-5-rake-vragen