Truineer Nieuws melden?

Morgen zaterdag Sint-Barbaratakken

Sint-Barbaratakken uitdelen. Het is een oude verloren traditie die vanaf morgen n Sint-Truiden door het Davidsfonds in ere wordt hersteld.

Op zaterdag 2 december gaat Davidsfonds Sint-Truiden op de zaterdagmarkt tussen 9 en 12 uur een verloren traditie opnieuw leven inblazen. Je kan aan hun stand een gratis Barbaratak bekomen. Begin december kunnen takken van fruitbomen worden afgeknipt. Op 24 december verblijden de takken van Sint-Barbara velen met hun bloesem. Dat zou geluk brengen.

In eerste instantie vieren we daarmee de belofte van de lente: zelfs ondanks de koudeprik die de takken nodig hebben (je legt ze eerst 2 nachten in de diepvries) blijft de levenskracht in de tak bestaan en zal deze 20 dagen later bloemetjes dragen. Deze belofte is zo oud als mensenheugenis en nam in eerste instantie vorm aan als de Heilige Barbara. Heilige Barbara stelt de oorspronkelijke, pre-christelijke Bona Dea voor, zij die de vruchtbaarheid en tegelijk de maagdelijkheid van vrouwen beschermt. Zij is de vrouwe die de akkers vruchtbaar houdt.

Vanaf de 4de eeuw n.C. verandert zij van naam: Sint-Barbara. Sint-Barbara wordt aan verschillende heiligen gekoppeld, waaronder nog 2 andere heilig verklaarde vrouwen, Sint-Catharina en Sint-Margaretha, de drie gezusters (Ordingen heeft oa een Drie Gezustersstraat).

Wanneer veranderde Bona Dea in Sint-Barbara?

Toen in de 4de eeuw een ongehoorzame dochter, Barbara genaamd, zich van het heidendom afzette, bekeerde tot het christendom en koppig aan haar nieuw geloof vasthield, werd ze veroordeeld door de stad en tenslotte door haar eigen vader onthoofd. Hierop benoemde de kerk haar een martelares en verklaarde haar heilig.

Op weg naar de gevangenistoren zou een kersentak in haar jurk zijn gegrepen. Barbara deed het in haar drinkbeker gevuld met water. Op de dag dat ze ter dood werd veroordeeld, gingen de bloemen open. Barbara zou tegen de tak hebben gezegd: “Je zag eruit als dood en bent tot nieuw leven uitgebloeid. Mijn dood zal dus ook het begin zijn van een nieuw, eeuwig leven.”

Traditioneel worden de takken van kersenbomen of sierkersen in huis geplaatst als Barbaratakken. Andere fruit- en sierbomen zijn net zo geschikt zoals
Sier- of bloedpruim,
Pruim,
Appelboom,
Amandelboom,
Forsythia,
Winterjasmijn,
Toverhazelaar.

De Barbaratakken van het Davidsfonds worden geschonken door fruitkweker BOMI.

Afspraak op zaterdag 2 december tussen 9 en 12 uur aan de OLV-kerk!