Truineer Nieuws melden?

‘Kosmisverhoale in DE MINDERE’

Eén van de smaakmakers op de nocturne van museum DE MINDERE van vrijdag  29 december 2023 zijn de kerstverhalen in het dialect van Sint-Truiden. De  teksten zijn vertaald door ‘t Neigemènneke en worden verteld door Kris Nicolai.  Hoe sappig klinkt een kerstverhaal in het Truiens? Ben jij ook al benieuwd?

DE MINDERE maakt van deze laatste vrijdag van het jaar een speciale avond. Er zijn niet alleen  Truiense kerstverhalen. De heer Jos Wilmots zal uit zijn eigen verhalenbundel voorlezen. Er zijn ook  optredens van het Gregoriuskoor en van Turnitup!, het Terkoosterkinderkoor. 

Je leert van 18.00 u tot 22.00 u de kerststallententoonstelling met meer dan 500 kerststallen uit  40 landen op een andere wijze kennen. Naast de voordrachten en de optredens geeft conservator  Christa Engelbosch uitleg bij de tentoonstelling en rond de kloostertradities. Guido Troubleyn en  Jan Holvoet doen dat voor de Federatie van Vlaamse kerststallenvrienden Stella Duce.  

Deze XL kerststallententoonstelling bestaat uit kerststallen van de collectie Wilmots-Cools, de  verzameling van pater-kapucijn Dominiek uit Meersel-Dreef, uit kerststallen van de Federatie van  Vlaamse kerstallenvrienden Stella Duce, uit nieuw werk van de leerlingen van de academie  Haspengouw en creaties van de Koninklijke Kunstkring Sint-Truiden. Deze worden gecombineerd  met stukken uit franciscaanse kloosters en privécollecties.  

Wie wint de fotowedstrijd? 

Op deze nocturne wordt bekendgemaakt wie de fotowedstrijd ‘Mijn kerststal en ik’ wint. Alle  inzendingen worden tentoongesteld. Kom de mooie, leuke en originele kerststallen ontdekken die  werden gecreëerd voor deze wedstrijd.  

Voor de kinderen is er tijdens deze nocturne een creatieve opdracht uitgewerkt en Turnitup!, het  Terkoosterkinderkoor verkoopt geschenkenmandjes voor eigen kas en je kan genieten van lekkere  drankjes geserveerd door Oxfam. 

Waar? museum DE MINDERE, Capucienessenstraat 1, Sint-Truiden     

Wanneer? Vrijdag 29 december 2023 van 18.00 u tot 22.00 u.   

Prijs? Toegang met vrije gift.     

Museum DE MINDERE werkte voor dit 800-jarig jubileum van de kerststal met verschillende  projectpartners, met de stad Sint-Truiden en de Vlaamse overheid een divers programma uit onder  de noemer ‘Samen rond Kerst’. Surf naar www.samenrondkerst.org voor het hele programma. In  de minderbroederskerk kan je als je wil een rondje gaan schaatsen (de toegangsprijzen zijn hier  van toepassing).