Truineer Nieuws melden?

Hoe weerman Ruben Weytjens thuiskwam in Sint-Truiden

Ons magazine ‘den Truineer’ ligt weer in de bus. Daarin verklaart weerman Ruben Weytjens zijn liefde voor Haspengouw en hoe hij thuiskwam in Kortenbos. Een opnhartig gesprek.

AN VRIENDSCHAP TOT (ZAKEN)PARTNERS: HET VERHAAL VAN RUBEN EN LEEN 

Liefde voor Haspengouw: hoe de weerman thuis kwam in Sint-Truiden

 

“Hij is zonder twijfel één van de meest bekende Limburgers, want dagelijks lezen tienduizenden mensen zijn weerbericht in Het Belang Van Limburg en op zijn eigen website www.rubenweytjens.be. Ruben Weytjens heeft altijd een zwak gehad voor Haspengouw, en nu kun je hem er zelfs spotten. ‘Weerman Ruben Weytjens en Feelgood Life Coach Leen Huybrechts uit Nieuwerkerken slaan de handen in elkaar.’ Zo luidde de titel van het artikel op Truineer.be in mei van dit jaar. Den Truineer was best nieuwsgierig naar hun verhaal en ging op de koffie.

 

Leen heeft al enkele jaren een praktijk als Feelgood Life Coach en geniet van de rust in het landelijke Kortenbos. Ruben is niet alleen Limburgs voornaamste weerman, hij organiseert ook al jaren reizen naar Lapland om er het wonderlijke noorderlicht te aanschouwen. “Laten we zeggen dat het lot ons op miraculeuze wijze heeft samengebracht. Eerst als coach, dan als vrienden, vervolgens als zakenpartners en uiteindelijk als levensgezellen”, zo geven beiden aan het begin van ons gesprek aan.

 

“Het begon twee jaar geleden, op het moment dat ik van plan was te stoppen met Facebook

“Het begon twee jaar geleden toen ik Leen contacteerde als coach. Op dat moment was ik van plan om te stoppen met mijn Facebookpagina. Ik hoopte dat Leen mij zou kunnen helpen

om om te gaan met de negatieve sfeer die er, naar mijn gevoel, heerste op dat moment. Zelf deed en doet ze dat nog steeds op een unieke manier op haar eigen pagina, Feelgood Life Coach. Ik was vrij snel gecharmeerd door Leens mooie kijk op het leven. Ze leert me om waarde te hechten en energie te geven aan zaken die er écht toe doen. Als weerman, die vaak blootgesteld wordt aan kritiek, is het voor mij belangrijk om hier op een constructieve manier mee te leren omgaan.”

 

“En zoals jullie merken, heeft Leen me dus wel degelijk kunnen helpen. Uit ons contact is er dan een waardevolle vriendschap ontstaan. Leen is zelfs een aantal keer mee geweest naar Lapland. Die fantastische ervaring gaf nadien de aanzet om samen een unieke Laplandreis, “Vertragen in winterwonderland”, te organiseren. Zo zijn we dan uiteindelijk ook zakenpartners geworden.”

 

Donkere wolken pakken zich samen

In 2022 sloeg het noodlot toe. Rubens vrouw Loes kreeg de diagnose van darmkanker. Het begin van een donkere periode waarin Loes na een zware, moedige strijd zich uiteindelijk gewonnen moest geven. “Een enorm mooi mens is veel te vroeg heengegaan. Zelfs in de laatste dagen van haar leven bleef Loes de mooie momenten opzoeken en koesteren. We hebben die heel intens beleefd. Leen is niet van Loes’ zijde geweken tijdens haar ziekte en was ook voor mij een immense steun. Onze band is in die periode alleen maar hechter geworden. In augustus zijn we samen naar Lapland gereisd. Daar heeft Loes haar laatste rustplaats gekregen. Ze is uitgestrooid in de Finse natuur, op het plekje waar ze het gelukkigst was.”

Thuis in Sint-Truiden

De weerman verblijft nu gedeeltelijk bij Leen in Kortenbos en weet maar al te goed hoe het hier aanvoelt. “Ik ben heel graag in Haspengouw. Ik kan echt genieten van het glooiende landschap, de vele plantages waarin je kunt verdwalen, de bossen in Nieuwenhoven. Als het lukt, ga ik elke dag wandelen, op aanraden van Leen destijds, en ik ben dat blijven doen. Voor de privacy van haar klanten zorg ik dat ik de deur uit ben.Ondertussen doe ik mijn weerupdates op een

“Wie had ooit gedacht dat ik als Genk-supporter in Sint-Truiden naar het voetbal zou gaan?”

bankje in de natuur. Als weerman is het net iets gemakkelijker om te weten of het droog gaat blijven. Wie had trouwens ooit gedacht dat ik als Genk-supporter in Sint-Truiden naar het voetbal zou gaan? Het was Frank Deltour die me uitnodigde om mee te gaan kijken naar STVV. Ik moet zeggen dat het spel van de Kanaries me wel kan charmeren en ik waardeer ook dat lokaal talent hier volop zijn kans krijgt. Ruil ik daarom het wit van Genk in tegen het geel van Sint-Truiden? Voorlopig loop ik liever geen blauwtje met voorbarige uitspraken. (lacht)”

Geen lezingen meer op school

In 2019 hadden we met Weytjens nog een uitgebreid interview over onder andere de klimaatproblematiek en de toekomst van de land- en tuinbouw. Het werd geen goednieuwsshow en vier jaar later hakt het erin.

“Ik vind het heel moeilijk op dit moment. Ik ben mijn overtuiging kwijt dat wij als individu nog voor een kentering kunnen zorgen. Daarom moeten we het zeker niet opgeven, maar grote verandering is alleen nog mogelijk door beslissingen op hoger niveau. Ik heb ook voortschrijdend inzicht natuurlijk en ben geconfronteerd geweest met mensen die mij persoonlijk aanvallen. Ze vinden dat ik hen opleg dat ze hun gedrag moeten aanpassen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Terwijl ik enkel zeg dat we er rekening mee moeten houden. Daarom focus ik me nu meer op adaptatie in plaats van de nadruk te leggen op de vermindering van de uitstoot.”

“Grote klimaatverandering is enkel nog mogelijk door beslissingen op hoger niveau”

Facebook niet zaligmakend

De populaire Facebookpagina van de weerman heeft natuurlijk ook zijn negatieve kanten, want de klavierridders zijn niet altijd even vriendelijk.

 

“Ik tolereer niet dat hij zit te mopperen over iets waar hij totaal niks aan kan doen. Die negatieve reacties, laat ze los”, zegt Leen. “Mijn pagina is op relatief korte tijd enorm gegroeid en ik hecht waarde aan elke reactie van mijn vele duizenden volgers”, vult Ruben aan. “Maar ik heb niet altijd de tijd om dat op te volgen. Leen doet dat goed. Kortom, we zijn een goed team. Als weerman Ruben en lifecoach Leen worden we wel op straat herkend en zien we dat mensen soms stiekem een foto maken. Ze willen ons dan liever niet storen. Ik wil gerust een praatje slaan zolang men niet vraagt welk weer het wordt. (lacht)”