Truineer Nieuws melden?

‘Een warme en soldaire stad’

Vanochtend vormden mensen een ketting tijdens de Haspengouw Markt. Op die manier gaven ze het signaal dat Sint-Truiden een warme en solidaire stad is waar mensen het hart op de juiste plaats hebben en klaar staan voor elkaar.

© JJ

‘Een kopje koffie of thee is gezelliger met twee’
Eindejaarscampagne Zorgzame Buurten

 

De eindejaarsperiode is in aantocht. Iedereen maakt zich klaar voor gezellige feestdagen. Maar deze periode is zeker niet voor elke inwoner van Sint-Truiden een vrolijke en feestelijke tijd. Eén op 2 Vlamingen geeft namelijk aan regelmatig eenzaam te zijn en tijdens de kerst- en eindejaarsperiode komt dit gevoel nog meer naar boven. Vandaar dat het team Zorgzame Buurten van het lokaal bestuur Sint-Truiden de eindejaarscampagne ‘Een kopje koffie of thee is gezelliger met twee’ lanceert om samen met alle Truienaren de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan.

 

In 2021 ging het lokaal bestuur Sint-Truiden een samenwerking aan met SAAMO Limburg om acties te ondernemen die de samenhang in buurten versterken. Hiervoor werd het team Zorgzame Buurten opgericht dat samengesteld is uit medewerkers van buurtwerking, vrijwilligerswerking, e-inclusie en het lokaal dienstencentrum Cicindriahuis.

“De voorbije jaren heeft het team tal van acties ondernomen om buurten met elkaar te verbinden en diensten en organisaties beter bekend te maken. Denk maar aan de buurtbabbels, de BARavan on tour en de burenmatcher op het vrijwilligersplatform ‘Give a Day’. Het team ondersteunt ook acties die rechtstreeks uitgaan van de buurtcomités en de buurtrestaurants”, zegt schepen van Buurtwerking Stijn Vanoirbeek.

Eindejaarscampagne

Tijdens de eindejaarsperiode wil het team Zorgzame Buurten alle inwoners van Sint-Truiden warm maken om samen de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan. Dat doen ze met de campagne ‘Een kopje koffie of thee is gezelliger met twee’. Eenzaamheid is meer dan ‘alleen zijn’. Het is een gemis aan verbondenheid, een gemis aan een hechte band of een gevoel van zinloosheid.

“Een gesprek met je buurman, een vriendelijke groet aan een voorbijganger, een bezoekje of telefoontje aan je grootouders… het zijn kleine gebaren die een groot verschil kunnen maken. Iedereen -van klein tot groot- kan een ambassadeur zijn in de strijd tegen eenzaamheid tijdens de feestdagen en uiteraard ook het hele jaar door”, zegt schepen van Eenzaamheid Pascy Monette.