Truineer Nieuws melden?

Anja en Ruben worden zorggezin van VillaVip Sint-Truiden

De stad Sint-Truiden krijgt er over enkele maanden een hele warme thuis bij. In het voorjaar van 2024 nemen Anja Swinnen en haar zoon Ruben Steukers hun intrek als zorggezin van VillaVip Sint-Truiden, een kleinschalige woning voor tien volwassenen met een beperking.

© FB VillaVip

Anja is een zorgzame moeder van 3 zonen en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggeven en het coachen van teams in de medische sector. Als vrijwilliger was ze meerdere jaren actief bij de Limburgse Stichting Autisme als voorzitter van de oudervereniging en bij Tevona als begeleider bij G-dans. Ruben heeft een bachelor in de agogische wetenschappen en liep eerder al stage in VillaVip Diepenbeek. Hij groeide op vanuit het perspectief dat een ‘beperking’ heel normaal is, aangezien een van zijn broers een mentale beperking en autisme heeft. 

Anja & Ruben koesteren al langer de droom om zelf een warme thuis te creëren voor mensen met een beperking. Eén van de drijfveren was de angst die zij als moeder en broer ervaren, net zoals elke ouder van een kind met een beperking: wie zal voor mijn zoon of dochter zorgen als ik dat zelf niet meer kan? 

Na veel gesprekken werd de knoop doorgehakt om als zorggezin hun schouders onder VillaVip Sint-Truiden te zetten: “We delen op heel veel vlakken dezelfde waarden over instaan voor de zorg aan kwetsbaren in de maatschappij. We kijken op dezelfde manier naar de zorg die we willen voor onze eigen zoon en broer en zijn overtuigd dat meerdere ouders deze visie zullen delen: een gezin vormen in een huiselijke en warme thuis.”

“De kleinschaligheid en het huiselijke van VillaVip spreekt ons enorm aan. De zeer uitgebreide ondersteuning op allerlei vlakken van VillaVip Vlaanderen heeft ons over de streep getrokken om in dit avontuur te stappen.” 

Als zorggezin kiezen Anja en Ruben heel bewust voor de kleinschaligheid van een VillaVip woning: “We krijgen veel ruimte om een persoonlijke relatie op te bouwen met iedere bewoner. Hierdoor kan de zorg beter afgestemd worden op hun individuele behoeften, specifieke wensen en voorkeuren. Dit kan het welzijn van de bewoners positief beïnvloeden en bijdragen aan het gevoel van veiligheid. De persoonlijke ondersteuning faciliteert bewoners ook om zich op hun eigen tempo te ontwikkelen en om hun zelfstandigheid en eigenwaarde te vergroten. 

Bij ons zal de nadruk liggen op een gezellige, warme thuis waar we samen beslissingen nemen, maar steeds zonder de aandacht voor het individu over het hoofd te zien. Bewoners leren elkaar goed kennen en de vriendschappen die er kunnen ontstaan tussen de bewoners onderling is echt hartverwarmend. Dit bevordert ook hun sociale interactie. Het gevoel van verbondenheid draagt volgens ons bij aan een positieve leefomgeving.” 

VILLAVIP SINT-TRUIDEN 

ZOEKT ENTHOUSIASTE BEWONERS 

Ben of ken jij iemand die ook graag deel wil uitmaken van dit warme gezin in hartje Sint Truiden? Contacteer Anja dan via email naar sint-truiden@villavip.be of op 0456 66 47 33

Of kom naar het infomoment voor kandidaat bewoners op donderdag 1 februari om 19u in cc de Bogaard. Meer informatie & inschrijven via charlotte.spriet@villavip.be.