Truineer Nieuws melden?

“Aktimmo wil niet de grootste, wel de beste zijn”

Na 21 jaar heeft het vastgoedkantoor Aktimmo het pand in de Schepen Dejonghstraat ingeruild voor een nieuwe accommodatie aan de Stadspoort op de Luikersteenweg. “De toekomst lacht ons toe”, oordelen zakenpartners Sibo Berebrouckx en Stefan Vanweddingen.

 

Vastgoed in beweging

Sibo: “We zitten nu in een moderne omgeving met alle faciliteiten: een vergaderzaal, projectieschermen en alle technologie. Het gebouw is ook energetisch up-to-date met voldoende parkeerplaatsen beneden voor bezoekers. Daarnaast is de buurt dynamisch door de aanwezigheid van andere ondernemers.”

 

Aktimmo bestaat ondertussen 21 jaar. Wat betekent dat als speler op de vastgoedmarkt?

 

Stefan: “Aktimmo is een vaste waarde in de vastgoedwereld in de regio rond Sint-Truiden. In het begin was ik 10 jaar actief op de rentemarkt bij een bank, de laatste 22 jaar in vastgoed. In beide werelden is de rente heel belangrijk. In de voorbije jaren is er veel gebouwd dankzij een lage rente, maar nu is er een serieuze krimp, ook bij de makelaars. Het verhaal van altijd meer en meer loopt ten einde. De taart is dus kleiner geworden, maar ons stuk lijkt te groeien. Onze filosofie bestaat uit drie punten: we kennen de lokale markt, we denken mee inzake duurzaamheid en we beperken zoveel mogelijk de vaste kosten. Wij zijn geen tafelspringers maar werken volgens onze ethische code. Aktimmo wil niet de grootste zijn maar wel de beste.”

 

De toekomst inzake wonen ligt in méér kwaliteit op minder vierkante meters

 

Ik zie hier geen etalageschermen met jullie vastgoedaanbod? Sibo: “Wij vinden dat geen meerwaarde. Bij ons wordt een geïnteresseerde klant ontvangen met een kop koffie en een eerste gesprek. Dit kadert in de persoonlijke aanpak van Aktimmo. Daarom is het belangrijk dat we door onze bemiddeling bij de verkoop een evenwichtige deal bereiken. Zo worden zowel koper als verkoper ambassadeurs voor ons bedrijf.”

 

22 Luikersteenweg 54E/bus 004, 3800 Sint-Truiden | 011 67 39 00 | www.aktimmo.be

Hoe ziet u de evolutie van de vastgoedmarkt?

Stefan: “Banken moeten hun maatschappelijke rol meer opnemen. Nieuwbouw met EPC-label A is klaar voor de volgende

20 jaar. Dat moet de bank overtuigen om de maandelijkse aflossing verteerbaarder te maken door de looptijd van de lening te verlengen zonder een afstraffing in de rentevoet. Panden met een EPC-label E of F zijn moeilijker verkoopbaar, waardoor het EPC-verslag meer is geworden dan een louter informatief document. Die eigenaars zijn nu verplicht om hun woning te renoveren en dat is enorm duur geworden. Voor dergelijke woningen is er nu duidelijk minder appetijt. In dit verband is ons project WINGS heel interessant: een oude boerderij op 1,7 ha waar een gezin woonde met verouderde voorzieningen, biedt nu plaats aan 27 woongelegenheden die bijna energie neutraal zijn. Dit is de beschikbare ruimte duurzaam en optimaal benutten.”