Truineer Nieuws melden?

3200 bomen geplant nabij Heidemeren in Runkelen

Regen en wind hielden de medewerkers van het lokaal bestuur Sint-Truiden niet tegen om de handen uit de mouwen te steken voor de aanplant van maar liefst 3200 bomen en struikgewassen. Hiermee realiseert het lokaal bestuur één van de doelstellingen in het klimaatactieplan.

De klimaatopwarming is een globaal probleem dat ook op lokaal niveau sterk om zich heen grijpt. Aanhoudende droogte en de almaar onstuimigere onweders zijn slechts enkele gevolgen die we de voorbije jaren aan den lijve mochten ondervinden.

“Als lid van het Europees Burgemeestersconvenant hebben we ons geëngageerd om de CO2-uitstoot met 40% te verlagen tegen 2030. De aanleg van een CO2-bos is één van de acties die hiervoor werd opgenomen in het klimaatplan. De personeelsleden van het lokaal bestuur sloegen vandaag de handen in elkaar om met deze plantactie weer een stap vooruit te zetten naar een duurzame toekomst voor onze stad”, zegt burgemeester Ingrid Kempeneers.

“De aanplant vond plaats in natuurreservaat ‘Op d’Hei’ in Runkelen, nabij de visvijvers Heidemeren”, vertelt schepen van duurzaamheid Johan Mas. “Er werden een groot aantal variëteiten geplant zoals zomereik, wintereik, zwarte els, winterlinde etc. Allemaal soorten die goed kunnen gedijen op deze locatie.”

“CO2 is één van de belangrijkste broeikasgassen”, gaat schepen van Leefmilieu en natuur Nina Kvikvinia verder. “Bomen halen CO2 uit de lucht en vormen die via fotosynthese om tot zuurstof en plantmateriaal. Het bos dat we hier aanleggen zou op termijn maar liefst 12 ton CO2 per hectare capteren. De aanplanting van dit CO2-bos zal dus een positieve impact hebben op de luchtkwaliteit en de biodiversiteit in Sint-Truiden.”

“We zijn erg blij met dit initiatief van het lokaal bestuur. Samen met team Technisch beheer en uitvoering hebben we de aanplant voorbereid en 3000 plantgaten voorzien. Dit is een positieve samenwerking die bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving voor alle Truienaren”, besluit Diererik De Leersnyder, voorzitter van Natuurpunt Aulenteer.

 

 

Kan een afbeelding zijn van 5 mensen en boom