Truineer Nieuws melden?

12de editie van de Yontec Après-ski breekt alle records: “Al heel vroeg moest de Grote Markt dicht”

Het was er boenk op, zeggen ze in Sint-Truiden. “Je voelde vandaag dat we de Yontec Après-ski allemaal gemist hebben. Een leuk feest, bekende artiesten in combinatie met lokale talenten en 22 enthousiaste verenigingen blijken opnieuw een succesformule”, klinkt het enthousiast bij Boris en Peter, organisatoren van de Yontec Après-ski. De organisatie en veiligheidsdiensten spreken van rond de 8.000 bezoekers over de hele avond. Nog voor het optreden van headliner Frank Verstraeten moest de Grote Markt afgesloten worden. “Dit was een zeer intense samenwerking tussen verenigingen, de noodambtenaar, politie en brandweer. De procedures voor een afgesloten Grote Markt lagen klaar, waarmee we helaas mensen al vroeg op de avond moesten teleurstellen. Maar de veiligheid primeert. De Yontec Après-ski staat er duidelijk na 4 jaar afwezigheid terug”, klinkt het.

© Belgium Media - Kevin Vanhees

Alle verenigingen hebben hard gewerkt
Dit evenement heeft als grote kracht dat het gedragen wordt door 22 verenigingen verstrengeld in Sint-Truiden die dan ook nog eens inkomsten kunnen vergaren. “Liefst 13 nieuwe verenigingen leerden de werking kennen en mochten aan de slag op één van de drukste edities ooit. Ook in de campagne op voorhand werd er veel gedeeld. Over hoeveel personen aanwezig gisterenavond daar waren spreekt de organisatie zicht niet uit. De capaciteit lag op 6.000, die werd gehaald en de politie sprak van 6 tot 8.000 mensen die gespreid over de hele avond naar de Après-ski gekomen zijn. “Wij hopen dat de verenigingen content zijn. Dan zijn wij ook content”, klinkt het bij Boris en Peter.

Geluk met het weer
“Jullie hebben geen eieren naar de clarissen gebracht, maar nen hoop kippen”, kregen we te horen van een bezoeker.  Nochtans werd er op voorhand samengewerkt met Weerman Ruben Weytjens en werden alle scenario’s besproken. Het zag er immers lang naar uit dat het wel eens meer dan 100km/uur kon gaan waaien. “Dat had zeker zijn impact gehad”, klinkt het.

Gastoptreden Benny Su & Den Deef
Het was vier jaar geleden dat Benny Su een hit scoorde met Penspony. “Hij kreeg de smaak te pakken afgelopen zaterdag bij STVV en hij had wel zin om nog eens met Frank Mellemans het podium op te kruipen. De Grote Markt ontplofte op zijn hit. Maar Benny Su was niet het enige gastoptreden. Met veel enthousiasme zong het publiek de “Naar huis gaan doen we ni” al heel goed mee van Den Deef van Yontec. “Het was echt schitterend!”

Dank aan partners, team, stadsbestuur, verenigingen en zoveel meer
In een woordje van dank richten de organisatoren zich nog tot enkele doelgroepen: “Deze editie kon niet zo’n groot feest worden zonder onze partners, medewerkers, verenigingen (nieuw en vanaf dag 1), de samenwerking met stadsdiensten en veiligheidsdiensten. Na een grondige evaluatie beginnen we nu al met de voorbereidingen van volgend jaar.”

Er waren enkele verzorgingen door het Rode Kruis, maar al bij al viel dat heel goed mee.