Truineer Nieuws melden?

Wees extra voorzichtig deze tijd van het jaar

Diefstal met list is een fenomeen waarbij de verdachte een smoes zal gebruiken om bij slachtoffers in huis binnen te geraken. In 2022 deden liefst 4964 mensen een aangifte bij de politie van dit specifieke misdrijf.
In verschillende zones zijn valse bankmedewerkers actief. Ontdek hieronder hoe ze tewerk gaan en wat je hiertegen kan doen.

Je wordt gebeld door de bank. Een bankmedewerker vertelt jou dat er verdachte transacties op jouw bankrekening plaatsvinden. Om jou hierbij te helpen, stelt deze voor dat er iemand zal langskomen om jouw bankkaarten te helpen blokkeren.

Kort daarna komt een bankmedewerker aan de deur en wenst deze binnen te komen. Deze knipt de bankkaarten door en vraagt jouw pincode.

De personen die zich voordoen als bankmedewerkers blijken in dit geval criminelen te zijn. Door middel van allerhande smoesjes proberen ze jouw vertrouwen te winnen, zodat je hen in huis binnenlaat. Bij het verlaten van jouw huis zullen ze in werkelijkheid zo snel mogelijk naar een bankautomaat gaan, om cash af te halen via jouw bankkaart. Dit is mogelijk doordat ze de chip van de bankkaart niet hebben doorgeknipt.

Sluit de deur voor diefstal met list

Hoe kan je vermijden dat criminelen op deze manier met jouw spaarcenten gaan lopen?

 • Deel nooit jouw pincodes, ongeacht wie het vraagt!
 • Telefoontje van de bank?
  • Wees kritisch, blijf rustig en geef nooit jouw codes.
  • Ook wanneer dit het echte nummer van de bank lijkt, moet je alert blijven. Criminelen kunnen dit nummer nabootsen (spoofing). Daardoor lijkt het dat je de bank aan de lijn hebt, maar zijn het in werkelijkheid oplichters.
  • Haak bij de minste twijfel in én neem contact op met jouw bank, via de officiële nummers die je kan vinden. Vertrouw niet het nummer dat jou door de zogezegde bankmedewerker wordt gegeven. Dit kunnen handlangers zijn.
 • Je bankier zal nooit aan huis komen om je bankkaart of codes op te halen, of om betalingsproblemen op te lossen. De smoesjesdief zal jou op alle mogelijke manieren proberen afleiden en overtuigen, zodat zijzelf en/of eventuele kompanen ongemerkt kunnen toeslaan.
 • Twijfel je? Laat de persoon niet binnen en neem contact op met de politie!
 • Heb je het meegemaakt? Spreek hierover met vrienden of familie. Samen staan we sterker.

Slachtoffer geworden?

 • Bel CardStop (078 170 170) om jouw bankkaart te laten blokkeren.
 • Contacteer jouw bank via het officiële nummer en vraag hen de rekeninguitreksels.
 • Doe steeds aangifte bij de politie (101).
 • Verzamel zoveel mogelijk bewijzen, zoals rekeninguitreksels. Dit kan de politie helpen bij hun onderzoek.
  • Ga na of er eventueel voorwerpen gestolen zijn. Als dit het geval is, stel hiervan een lijst op en een duidelijke beschrijving.
  • Gebruik je een bankapp? Bekijk deze en noteer alle informatie die je over de criminele transacties kan vinden. Deel deze informatie mee aan de politie.

Wil je meer weten over dit fenomeen en wat je hiertegen kan doen? Bekijk onze informatiepagina https://www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/diefstal-met-list