Truineer Nieuws melden?

‘Vrijwilligers zijn goud waard’

Onze stad zette meer dan 350 vrijwilligers in de bloemen tijdens een vrijwilligersfeest.

“Vrijwilligers zijn goud waard”, zegt schepen van Sociale zaken Pascal Monette. “Goud was dan ook het thema van ons vrijwilligersfeest dit jaar. Met deze huldiging willen we onze diepe waardering tonen voor de talrijke sterkhouders die zich iedere dag opnieuw inzetten om van Sint-Truiden een warme en zorgzame stad te maken. Er waren een 350-tal vrijwilligers aanwezig op het feest, maar in totaal telt Sint-Truiden nog veel meer mensen die zich op verschillende manieren belangeloos inzetten binnen onze stadsdiensten en in allerlei verenigingen en welzijns- en zorgorganisaties.”

De aanwezigen werden getrakteerd op muziek van Kathleen Smolders, gevatte humor van Armand Schreurs, een leuke quiz en een prachtige videoreportage waarin vrijwilligerswerk wordt weergegeven door de ogen van enkele kinderen. Hierna konden de Truiense vrijwilligers genieten van een receptie en dessertbuffet en op het einde van de avond ontvingen ze nog een attentiepakket van het lokaal bestuur.

Vrijwilligers verdienen een Dikke Duim

De slogan van de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk op 5 december is ‘Vrijwilliger, jij verdient een dikke duim’.

“En terecht!” zegt schepen Monette. “Zonder vrijwilligers zouden heel wat verenigingen of sectoren niet optimaal kunnen werken of zouden heel wat initiatieven niet kunnen slagen. We zijn ons dus zeer bewust van al het prachtige werk dat onze vrijwilligers dag na dag leveren voor de samenleving en daarvoor verdienen ze een hele dikke duim.”

Ondersteuning van vrijwilligers

Om vrijwilligers maximaal te ondersteunen, richtte het lokaal bestuur Sint-Truiden in 2021 het Vrijwilligersloket op waar (kandidaat-) vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties terecht kunnen voor informatie, advies en gratis ondersteuning.

“Daarnaast werken we sinds 2021 ook samen met het digitale vrijwilligersplatform ‘Give a Day’ waardoor vraag en aanbod van vrijwilligerswerk eenvoudig en efficiënt op elkaar kan worden afgestemd. In Sint-Truiden hebben intussen al 1.636 vrijwilligers een profiel aangemaakt op ‘Give a Day’ en er werden reeds 217 vacatures voor vrijwilligers op het platform geplaatst door verschillende organisaties. Onze stad telt dus duidelijk heel wat geëngageerde en betrokken inwoners die zich vrijwillig willen inzetten voor anderen”, aldus nog schepen Monette.

Voor meer info en met praktische vragen rond vrijwilligerswerk kan je op afspraak terecht bij het Vrijwilligersloket, Clement Cartuyvelsstraat 12, 3800 Sint-Truiden. Het loket is ook bereikbaar via 011 70 18 81 of  vrijwilligerswerk@sint-truiden.be. Het online vrijwilligersplatform van Sint-Truiden vind je op www.giveaday.be/Sint-Truiden.