Truineer Nieuws melden?

Topaffiche voor Truiense fotohappening

Op zondag 19 november organiseert Foto Robyns, in samenwerking met Qrios,  een fotohappening bij Droneport Sint-Truiden, o.m in aanwezigheid van Peter Chanet (foto).

Op zondag 19 november organiseert Foto Robyns, in samenwerking met Qrios,  een fotohappening bij Droneport Sint-Truiden. In aanwezigheid van  kunstfotograaf Steven Thoelen, BMX’er Gilles van de Sompel, voetbalkunstenaar  Abel Bazouz en Peter Chanet, bekend van zijn detailfotografie en artificiële  intelligentie valt er die dag heel wat te beleven en bij te leren zowel voor de  professionals als voor de liefhebbers van fotografie. 

Foto Robyns is al jaren een begrip in de fotowereld. De Truiense ondernemer is nog één van  de weinige fotowinkels die zowel voor de professionele fotograaf als voor de gepassioneerde  liefhebber met alle topmerken zeer kort op de bal kan spelen. Zaakvoerder Frank Deltour  organiseert ook regelmatig workshops bij Droneport Sint-Truiden. Maar nu gaat Deltour een  stapje verder en organiseert hij op zondag 19 november tussen 10.00 u en 17.00 u een heuse  fotohappening. “Het is een manier om blijvend te vernieuwen en op een andere manier contact te  houden met enerzijds mijn leveranciers en anderzijds mijn klanten”, zegt Frank Deltour. “Niet alleen  ben ik één van de weinig overgebleven fotowinkels, vrijwel niemand anders legt zich toe op het  organiseren van zulke workshops.” 

Voor de fotohappening van 19 november ging Deltour een stapje verder. “We organiseren  lezingen, workshops, demonstraties met drones en hebben van elk groot merk wel één of andere  nieuwigheid op het vlak van lenzen of toestellen voor te stellen. Mensen gaan ook actief fotograferen  en krijgen feedback op hun foto’s. Uiteraard moet je modellen hebben die gefotografeerd kunnen  worden. Hierbij hebben we deze keer flink out of the box gedacht. Voetbalkunstenaar Abel Bazouz  heeft bijna anderhalf miljoen volgers op Youtube. Hij voert die dag zijn kunstjes op terwijl anderen  hem fotograferen. Kunstfotograaf Steven Thoelen geeft een lezing over hoe zijn projecten tot stand  komen. Steven maakt tableau vivants. Zijn vorig werk Reminiscentie werd enkele maanden geleden  geveild ten voordele van de Alzheimer Liga. Met Milan Cools ontvangen we ook de videograaf van de  welbekende YouTuber Average Rob. En tot slot is er nog Arnout Everaert, een gepassioneerde  huwelijksfotograaf met een hart voor auto’s en technologie.”, zegt Frank Deltour

En dan is er nog Peter Chanet, een ex-werknemer van Frank Deltour die drie jaar geleden ten  gevolge van een medische fout in een rolstoel belandde en verlamd is tot aan zijn schouders.  Met zijn aangepaste rolstoel en hulp van zijn vrienden wil hij met zijn werk een inspiratiebron  zijn voor iedereen die met een gelijkaardig noodlot zijn geconfronteerd. “Dit was een klap voor  iedereen, niet in het minste voor Peter zelf. Sindsdien heeft zijn leven een andere wending genomen,  maar zijn passie voor fotografie is niet afgenomen. Integendeel. Eén van zijn vrienden maakte een  speciale pen waarmee hij heel gedetailleerd kan werken. Vorig jaar organiseerde hij een tentoonstelling  waar hij haarscherpe close-ups van vlinders toonde. Peter is ook gespecialiseerd in artificiële  intelligentie. Zijn workshop was in een mum van tijd uitverkocht”, weet Frank Deltour.

 

Chanet gaf gedurende vijftien jaar les bij Qrios. De leerkachten van CVO Qrios zetten mee  de schouders onder deze fotohappening. CVO Qrios biedt fotografie opleidingen aan. Naast  cursussen portret, architectuur, landschap, reportage, initiatie video, … kan je er ook in één  jaar tijd je diploma secundair onderwijs behalen in combinatie met de opleiding fotografie.