Truineer Nieuws melden?

Gemakkelijk op zoek naar personeel en werk via stadsapp

Het lokaal bestuur Sint-Truiden ontwikkelde recent een nieuwe toepassing op de stadsapp waardoor lokale handelaars, horeca-uitbaters, KMO’s en bedrijven eenvoudig én gratis hun vacatures kunnen plaatsen en beheren. Werkzoekenden ontvangen aanbiedingen op basis van vooraf ingestelde criteria. Op die manier wil het lokaal bestuur verbinding faciliteren tussen werkgevers en werkzoekenden.

Kies voor een job dicht bij huis
“Hoewel de schaarste op de arbeidsmarkt stilaan stabiliseert, blijft het een uitdaging om personeel te vinden. Zeker als het gaat om specifieke profielen en tijdelijke jobs.  Dat bleek ook uit de vele gesprekken die we met ondernemers hadden. Daartegenover staan werkzoekenden die gemotiveerd zijn om te werken. Wij willen als lokaal bestuur Sint-Truiden werkgevers en werknemers snel en efficiënt met elkaar in contact brengen. Vandaar is het idee ontstaan om dat via de stadsapp uit te rollen. Daarbij spelen we de grootste troef uit van onze ondernemers namelijk een job dicht bij huis”, vertelt schepen van Middenstand en Handel Hilde Vautmans.

Krapte op de arbeidsmarkt
Uit de cijfers van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) blijkt dat de organisatie in 2022 2.516 vacatures ontving voor Sint-Truiden. Bij het begin van 2023 waren 812 vacatures nog niet ingevuld. Toch zijn er op dit moment 1.182 werkzoekenden zonder werk (WZW) in Sint-Truiden. Deze vertegenwoordigen 4,8% van de inwoners tussen 18 en 64 jaar.

 “De stadsapp is een laagdrempelig kanaal, uitermate geschikt voor toepassingen zoals deze.

Voor de ondernemers is het plaatsen van een jobaanbieding op de stadsapp gebruiksvriendelijk en gratis! Werkzoekenden kunnen een profiel aanmaken om gerichte vacatures te ontvangen. Ze kunnen tussen de advertenties swipen en interessante vacatures bijhouden om op te solliciteren.  Daarnaast vind je er ook alle vacatures van het lokaal bestuur Sint-Truiden en lokale jobs via de VDAB. Met het promoten van deze lokale vacatures via onze stadsapp, in combinatie met een gerichte communicatiecampagne, willen wij mee helpen geschikt personeel te vinden voor onze bedrijven, handelaars en horeca. We zijn dan ook heel fier dat we als eerste Limburgse stad deze module aanbieden op onze stadsapp”, aldus nog schepen van Middenstand en Handel Hilde Vautmans.

“Op dit moment hebben we bij Walth in Sint-Truiden drie vacatures: technisch commercieel bediende, chauffeur en schrijnwerker. We hopen dat we mensen uit Sint-Truiden kunnen warm maken voor deze jobs omdat we er in geloven dat werken dicht bij huis heel wat voordelen heeft. De stadsapp biedt ons de kans om op een eenvoudige manier lokaal talent aan te spreken”, getuigt Nico Bonnast, HR-manager van Walth.

“Als lokaal bestuur vinden we het belangrijk om te luisteren naar de noden van onze bedrijven en een verbindende en faciliterende rol op te nemen. Onze economische toekomststrategie kiest voor meer jobs en toegevoegde waarde binnen een innovatieve, klimaatneutrale en duurzame economie. De maatschappelijke uitdagingen op het vlak van onder meer grondstoffen, energie, tewerkstelling en korte keten zien we vooral als het begin van een nieuwe dynamiek. Zo maken we een verdere sociaal-ecologische transitie naar een veerkrachtige economie en arbeidsmarkt”, zegt schepen van Lokale economie Günther Dauw

De eerste stad van Vlaanderen met een eigen stadsapp
“Met meer dan 18.000 gebruikers is de app de idéale bron voor elke Truienaar die op zoek is naar stadsnieuws. Heel wat toepassingen zijn al bij onze burgers bekend. Zo kan je de afvalkalender raadplegen, een melding doen, documenten opvragen, een afspraak maken en heb je je Shop & The City-kaart altijd bij je. We blijven streven naar nog meer slimme toepassingen op deze centrale plaats want je smartphone heb je steeds bij de hand. Dankzij de app blijf je altijd en overal verbonden met de stad. We hopen dat er dankzij deze bijkomende module nog meer jobs ingevuld geraken”, besluit burgemeester Ingrid Kempeneers.

Enkele cijfers

  1. Meer dan 10.000 gebruikers spenderen dagelijks minimum 3 minuten op de stadsapp.
  2. Zo’n 3000 gebruikers loggen in via Itsme.
  3. 65 gebruikers hebben nu al, zonder brede bekendmaking, hun jobprofiel actief. Ze krijgen een notificatie als er een vacature is die past bij hun profiel.
  4. Via de VDAB zijn er nu 1925 jobs ontsloten via de stadsapp.

Meer informatie over de stadsapp en de toepassingen krijg je van team Communicatie op
T 011 70 15 50 of via 
info@sint-truiden.be. Handelaars kunnen de handleiding raadplegen op www.sint-truiden.be/stadsapp-handelaar, gebruikers vinden meer info op www.sint-truiden.be/stadsapp