Truineer Nieuws melden?

Een takje geluk: Barbaratakken

Het Davidsfonds brengt een eeuwenoude maar vergeten traditie terug. Op de zaterdagmarkt van 2 december delen ze Barbaratakken uit.

Sint-Barbara vieren we op 4 december. De takken worden uitgedeeld op 2 december d.w.z. 2 dagen te vroeg. LEG JOUW TAKJE 2 NACHTEN IN JE DIEPVRIEZER en zet het op maandag 4 december in water. De takken hebben deze koudeprik nodig om er zeker van te zijn dat ze zullen bloeien met kerst.

In het Rijnland wordt Sint-Barbara Beschouwd als begeleidster van Sint Nicolaas, waarschijnlijk omdat diens feest op de vooravond van 6 december werd gevierd.
In Limburg werd ‘Sinte Berbke’ beschouwd als huishoudster van Sint-Nicolaas. Vandaar, dat er in Limburg soms ook reeds op haar feestdag cadeautjes werden uitgedeeld.

Op haar feest zet men in bepaalde streken kersentakken in het water die dan met Kerstmis bloeien. Ze wordt in eerste instantie beschouwd als de vrouw die de akkers vruchtbaar houdt. Deze dame herwaarderen…. Dat gaat het Davidsfonds St-Truiden ook doen.