Truineer Nieuws melden?

Vanmiddag Fiesta Mondial

Vanmiddag, 14 tot 18 uur, Fiesta Mondial in de Minderbroederskerk.

Verbinding en duurzaamheid centraal

“Ook deze editie staan verbinding en duurzaamheid centraal. Fiesta Mondial is een festival van, voor en door mensen met een hart voor elkaar en een open blik op de wereld. Je komt er in contact met andere culturen en het toont je dat de wereld groter is dan Sint-Truiden alleen”, vertelt schepen van Internationale samenwerking Stijn Vanoirbeek.

In een prachtig aangeklede Minderbroederskerk kunnen bezoekers op zaterdagnamiddag 28 oktober genieten van exotische muziek, animatie en een relaxte sfeer met hapjes en (h)eerlijke drankjes. De multiculturele markt biedt originele en vaak ambachtelijk gemaakte producten uit de hele wereld aan.

“Anno 2023 staan we voor andere uitdagingen dan begin jaren 2000 toen de eerste editie plaatsvond. De klimaatveranderingen hebben een impact op onze planeet en de gevolgen ervan zijn ook voelbaar in onze zusterstad in Nicaragua. Het is belangrijk dat we aandacht hebben voor duurzame ontwikkelingsdoelstellingen”, gaat schepen Vanoirbeek verder. “Deze doelstellingen, vastgelegd door de algemene vergadering van de VN, worden onderverdeeld in vijf grote thema’s: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. Alle organisaties van de adviesraad Lokaal Mondiaal Beleid van de stad Sint-Truiden werken mee om tijdens dit evenement de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen op een heldere manier duidelijk te maken aan onze bezoekers.”

20 jaar stedenband

“We vieren tijdens deze editie ook dat we intussen al 20 jaar samenwerken met onze zusterstad Nueva Guinea”, vertelt schepen Vanoirbeek. “Sinds de start van de verzustering met Nueva Guinea in 2003 hebben we aan diverse projecten meegewerkt, gefinancierd met Vlaamse, federale en eigen middelen. We hebben ons daar gericht op jeugd, onderwijs, herbebossing, biodiversiteit, duurzame landbouw en directe verkoop. De inwoners van Nueva Guinea hebben al veel bereikt en hebben nog meer ambitieuze plannen die ongetwijfeld zullen slagen met onze hulp als zusterstad.”

Iedereen is meer dan welkom om deze succesvolle jarenlange samenwerking te vieren”, aldus nog Stijn Vanoirbeek. “Met een lekker drankje in de hand en zwoele dansnummers heb je op een herfstachtige namiddag toch het gevoel om in een tropisch paradijs te zijn!”