Truineer Nieuws melden?

Truiense straatverpleegkundigen gestart

Deze week zijn de eerste straatverpleegkundigen gestart in Sint-Truiden. Ivo, Ilvie en Magali gaan op het terrein zorgmijders en/of thuis- en daklozen helpen en begeleiden naar verdere zorg.

Dit is één van de acties die het Sociaal Huis Sint-Truiden, het Wit-Gele Kruis Limburg en het ‘Halmaalhuis’ realiseren. Op die manier willen ze de drempel naar zorg verlagen voor mensen die niet meer bij de reguliere zorg geraken, om welke reden dan ook

“In onze stad trachten we de beste zorg voor iedereen die er nood aan heeft te ontsluiten.  Helaas botsten we op een missing link om de vele vragen, bemerkingen en noden in verband met het medische luik te kunnen beantwoorden. Dankzij de samenwerking tussen verschillende partners willen we een betere en meer geïntegreerde zorg bieden. Dat betekent dat we naar de mensen toe gaan en hen begeleiden naar gespecialiseerde hulp op maat. Het Sociaal Huis voorziet de financiering van een voltijds mandaat straatverpleegkundige. Het trekt hiervoor een budget van 82.500 euro uit”, vertelt schepen van Sociaal beleid Pascy Monette.

Straatverpleegkundige

Het Wit-Gele Kruis Limburg heeft een team straatverpleging samengesteld dat zal bestaan uit drie verpleegkundigen. De 60-jarige Ivo Todts, 34-jarige Ilvie Awouters en 22-jarige Magali Meert. Je zal hen ongetwijfeld wel vaker tegenkomen in de stad.

“We proberen een vertrouwensrelatie op te bouwen en mensen toe te leiden naar de nodige zorgen. We merken dat voor velen de stap naar sociale -en/of medische voorzieningen erg groot is. Daarnaast helpt het om mensen goed te informeren en gezondheidsvoorlichting te geven”, vertelt Ivo.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de mensen de weg vinden naar de reguliere zorg, waaronder het ‘Halmaalhuis’. Dit zou mogelijks de eerste stap kunnen zijn in de richting van een langer begeleidingstraject.

Halmaalhuis

De straatverpleegkundige zal samenwerken met het ‘Halmaalhuis’, een nieuw project voor een brede eerstelijns huisartsenpraktijk uitgeschreven door de Vlaamse overheid. Het ‘Halmaalhuis’ heeft als belangrijkste doelstelling het verlenen van somatische zorg aan mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid binnen de ELZ Haspengouw.

Alle actoren van de geestelijke gezondheidszorg, waaronder het psychiatrisch ziekenhuis Asster, zetten hun schouders onder het project. Sint-Truiden is naast Hasselt en Kortrijk, de derde stad in Vlaanderen die inzet op straatverpleegkundigen.