Truineer Nieuws melden?

Truienaren brengen 370km trage wegen in kaart

Vandaag is het de dag van de trage weg. Vrijwilligers brachten intussen maar liefst 370 km doorsteken, steegjes, fietsverbindingen, veldwegen etc. in kaart. De stad nodigt je vandaag om 14 uur uit in de Veva in Zepperen voor een korte toelichting en een wandeling of fietstocht.

© NVA Sint-Truiden

Op 19 april 2023 werd het startschot gegeven voor de inventarisatie van trage wegen in Sint-Truiden. Vrijwilligers brachten intussen maar liefst 370 km doorsteken, steegjes, fietsverbindingen, veldwegen etc. in kaart. Het lokaal bestuur Sint-Truiden gaat nu aan de slag met deze gegevens voor de opmaak van een tragewegenplan en nodigt iedereen op de Dag van de Trage Weg uit in ’t Stekske (de Veva) voor een korte toelichting over het project en om zelf enkele van deze verborgen wegen te ontdekken.

Op 4 juli 2022 haalde Sint-Truiden het subsidietraject ‘Trage Wegen’ binnen in kader van het Herstelfonds Europa. Dit subsidietraject wordt uitgerold om de Truiense voetwegen in te zetten om duurzame verbindingen te maken tussen mens, natuur en landbouwer.

“We willen alle vrijwilligers heel erg bedanken voor hun hulp bij het in kaart brengen van het netwerk van trage wegen en de staat ervan. Op basis van deze gegevens werken we aan een tragewegenplan waarin we onze toekomstvisie voor de verbindingen concretiseren”, vertelt schepen van Ruimtelijke ordening en wonen Mieke Claes. “In een eerstvolgende fase zullen er straatnaamborden geplaatst worden bij de trage wegen om ze meer zichtbaarheid te geven en ze te ontsluiten als alternatieve en verkeersveilige wandel- en fietsnetwerken voor bijvoorbeeld schoolgaande kinderen, woon-werk en woon-winkel verkeer.”

“Bovendien onderzoeken we hoe voetwegen ingezet kunnen worden als natuurverbindingen en groene netwerken tussen bestaande en toekomstige waardevolle natuurgebieden in Sint-Truiden. Daarnaast kunnen trage wegen ingezet worden om de gevolgen van de klimaatopwarming op te vangen zoals de bestrijding van erosie en modderstromen van akkers. Het belang van trage wegen in het Haspengouwse landschap is dus zeker niet te onderschatten. We willen met dit pilootproject dan ook naar buiten komen als voortrekker en bron van kennis voor alle omliggende gemeentes en betrokken actoren”, aldus nog schepen van Ruimtelijke ordening en wonen Mieke Claes.

Dag van de Trage Weg
Op zaterdag 14 oktober worden de trage wegen extra in de kijker gezet voor de Dag van de Trage Weg. Iedereen is van harte welkom om 14u in ’t Stekske – de Veva, Eynestraat 79-87 in Zepperen voor een korte toelichting over het project en om al wandelend (6km) of fietsend (20km) enkele nieuwe paden en verborgen pareltjes te ontdekken.

Meer info: www.sint-truiden.be/trageweg2023