Truineer Nieuws melden?

Sensibiliseringsactie rond hondenpoep

Zaterdag vond op de Kazernevest in Sint-Truiden een sensibiliseringsactie plaats in het kader van hondenpoep. Hondeneigenaars konden er op de foto met hun viervoeter en ontvingen een fotokader en hondenpoepzakjes.

“Vandaag willen we in de eerste plaats een positieve campagne voeren en alle honden en hun baasjes met een cadeautje en een boodschap belonen. Hondenpoep is één van de grootste ergernissen bij de burger en het is bovendien ook gevaarlijk. Hondenpoep kan ziektes verspreiden. Daarom voeren we het hele jaar door controles. De locatie is niet toevallig. We hebben van de burgermeldingen uit het meldsysteem een analyse gemaakt. Daaruit is duidelijk gebleken dat er een aantal probleemzones zijn in onze stad. De Kazernevest is er één van. We kregen opvallend meer meldingen van deze locatie daarom rollen we vandaag onze actie hier uit”, vertelt burgemeester Ingrid Kempeneers bevoegd voor handhaving.

Het lokaal bestuur Sint-Truiden zet het hele jaar door in op sensibilisering en controle. Wie betrapt wordt op het niet oprapen van hondenpoep of wie geen hondenpoepzakje bij de hand heeft tijdens een wandeling met de hond, riskeert een boete.

“Vorig jaar lanceerden we de campagne ‘kakje>zakje>bakje’ met onze hond Truuke. Nu willen we alle ‘Truukes‘ van onze stad fotograferen. Bovendien vragen we toelating aan de eigenaars om hun foto te gebruiken in onze campagne. Zo dragen ook zij de boodschap ‘Kakje>zakje>bakje, wij houden het proper’ mee uit. Op Werelddierendag, woensdag 4 oktober, zullen de foto’s op alle  digitale schermen verspreid over de stad te zien zijn. Daarnaast zullen ook onze sensibiliseringsborden met Truuke blijven opduiken in het straatbeeld op locaties waar regelmatig hondenpoep gemeld wordt”, vertelt burgemeester Kempeneers.

Zwerfvuil

Een andere actie vindt plaats op zaterdag 7 oktober. Dan komen peukje, appeltje en blikje langs op de Haspengouwmarkt. Zij roepen mensen op om peuken en ander zwerfvuil in de vuilbak te gooien en delen zakasbakjes uit.

Behalve sensibilisering zal er ook gehandhaafd worden zowel door politie als door de gemeenschapswachten. Gasboetes voor sluikstort, hondenpoep of zwerfvuil variëren van 70€ tot 350€.

Wil je hondenpoep, zwerfvuil of sluikstort melden? Dat kan via de knop ‘iets melden’ op sint-truiden.be of via de stadsapp.