Truineer Nieuws melden?

Nieuwe burgerbeweging WOW ziet levenslicht

Vandaag begint de kiescampagne in Sint-Truiden. Althans voor WOW (letterwoord voor Welvaart, Optimisme en Welzijn). Dat is de naam van de nieuwe politieke beweging die exact één jaar en één dag voor de gemeenteraadsverkiezingen haar ambities voor de hoofdstad van Haspengouw bekendmaakt. Bezieler is de 33-jarige Marijn Ghys.

Zijn droom is duidelijk: “Samen met een groep geëngageerde mensen maken we een positief verschil en bouwen we aan een stad waar àlle Truienaren trots op willen én kunnen zijn.” WOW breekt hierbij met de oude politieke cultuur en kiest resoluut voor een toekomstgerichte aanpak. “Die begint vandaag en zal inwoners ook na 13 oktober 2024 blijven inspireren.”
Dat het positief kan, ondervond Marijn Ghys afgelopen zomer aan den lijve. Samen met honderd bevlogen stadsgenoten organiseerde hij het vier weken durende zomerevenement Vrijstaat A in een voormalig schoolgebouw in het centrum van de stad.

“Er wonen zoveel geëngageerde burgers in onze stad”, zegt de initiatiefnemer. “Als je die mensen samenbrengt, krijg je de positieve energie, die Sint-Truiden vandaag en morgen blijvend in beweging kan brengen. Vrijstaat A heeft me zeker geïnspireerd om te starten met WOW maar verder blijft deze vereniging, waaruit ik mij ook zal terugtrekken als voorzitter, strikt gescheiden van deze politieke burgerbeweging. Ik neem daar een stapje terug en maak plaats voor andere gemotiveerde mensen. Zo kunnen zij positief blijven verrassen terwijl ik me de volgende jaren engageer om met WOW te denken en te doen rond inhoudelijke thema’s voor onze stad”, vertelt Marijn.

Samen denken en doen
“Met inbreng van alle Truienaren bouwen aan een stad waar het fijn wonen, werken en leven is. De principes van burgerparticipatie en politieke verantwoordelijkheid met elkaar verzoenen en zo een echte burgerbeweging starten. Dat is mijn droom”, vertelt Marijn enthousiast. Maximale transparantie is daarbij de sleutel: doen wat we zeggen en eerlijk zeggen wat we doen. Ik geloof dat met zo’n doorgedreven participatie en maximale transparantie het politieke vertrouwen opnieuw kan terugkeren.”
WOW wil op verschillende manieren mensen blijvend betrekken. “De komende maanden openen we op verschillende avonden WOW Café’s! In deze DenkCafé’s brengen we mensen samen rond verschillende thema’s. Vervolgens zullen specialisten en ervaringsdeskundigen worden uitgenodigd om hun expertise te komen delen met een nog grotere groep. Zo verzamelen we creatieve inzichten om uiteindelijk te komen tot een breed gedragen en goed onderbouwd programma. Op die manier willen we onze stad letterlijk opnieuw in handen nemen. We lanceren bovendien ook een digitaal platform, waarop inwoners elkaar vierentwintig op zeven met inventieve ingevingen voor de stad kunnen inspireren.” aldus Marijn Ghys.

Lijstvorming volgens interesses en expertise
Deze co-creatieve formule vertaalt zich ook in de lijstvorming. “Deze selectie gebeurt voor het eerst echt op basis van interesses en relevante expertise. Voor elk thema willen we de juiste mensen op de lijst. Daarmee breken we met de cultuur van lijsten die louter worden gevormd op basis van populariteit en familiale banden,” vervolgt Marijn Ghys. “WOW is op dit moment een wit blad. Iedereen die wil kan zich aansluiten en meeschrijven aan een nieuw en positief verhaal voor Sint-Truiden.” “Ook na de verkiezingen zullen we mensen blijven betrekken en informeren, online of tijdens fysieke bijeenkomsten. Over de dingen die goed lopen én zeker ook wanneer het even moeilijk gaat. Oprechtheid is het minimum dat mensen verdienen. Wij willen een transparante, performante overheid die ten dienste staat van de burgers.”

Kansen willen zien
“Met dit project bouwen we dagelijks aan een sterke, samenhangende beweging, waar iedereen thuishoort én zich ook thuis voelt”, besluit Marijn Ghys. “Kansen en goede ideeën zijn er in onze bedrijvige stad genoeg. Door creativiteit te omarmen, mensen en sectoren samen te brengen en authentiek beleid te voeren, bouwen we met Optimisme aan de Welvaart en het Welzijn van Sint-Truiden. Zo maken we van Truienaren de gelukkigste mensen van het land.”

We wonen in een prachtige stad met vele geëngageerde inwoners. Samen met deze mensen willen we zorgen voor een nieuwe dynamiek in Sint-Truiden en nieuwe mensen en ideeën in de gemeenteraad. Daarom starten we de burgerbeweging WOW Sint-Truiden, waarbij WOW staat voor Welvaart, optimisme en Welzijn. Voor iedereen die gelooft in de kracht van positiviteit en samenwerking. Want WOW wil samen met de burgers denken én doen, zowel voor als na de verkiezingen. Met duidelijke communicatie en een oprechte aanpak.

www.wowsinttruiden.be

 

Over Marijn

Marijn Ghys, projectmanager bij UNIZO, is een 33-jarige Truienaar met een hart voor zijn stad. Met een achtergrond in rechten en ervaring als manager van Shop & The City, zet hij zich nu in voor WOW. Marijn gelooft in de kracht van samenwerking en positiviteit. Als oprichter / bestuurslid van verschillende lokale initiatieven, waaronder HuDa VZW, VZW Verrassend Positief, De Jeugdraad en VZW Leopold Tennisclub, weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om mensen samen te brengen. Met WOW wil hij een toekomst creëren waarin iedere Truienaar zich gewaardeerd en gelukkig voelt. Marijn is de vonk die de beweging in gang zet, met een visie die bruist van energie en optimisme.”