Jawel, Terbiest was ooit een druk bezocht bedevaartsoord van Sint-Joris. Een plek waar bedevaarders zich in het plaatselijk bassin kwamen inwrijven met algen tegen jeuk en huidziekten…. Het bassin? Dat zie je niet meer. Het is afgebrokkeld en intussen overwoekerd met onkruid. En de Sint-Joriskapel. Die is nog enkel een ruïne, weliswaar in stand gehouden, maar volledig leeggehaald en/of geplunderd. Uit de 15 de eeuw dateert dat bouwwerk. 1970 heeft het nog zonder kleerscheuren gehaald. De laatste halve eeuw was er teveel aan. En intussen is ook het beeld van Sint-Joris bij de ingang geamputeerd. De heilige is immers zijn hand kwijt.
De kapel dateert van 1420 en wordt in het “Concile de Saint-Trond” vermeld als kerk van Terbiest.
Eénbeukig zaalkerkje waarvan het schip uit twee delen bestaat: de eerste travee dateert van 1927 (zie gevelsteen in de zuidoostgevel); de twee andere traveeën vormen het oude gedeelte van het schip en zijn gedateerd 1420 op een gevelsteen met afbeelding van Sint-Joris, (die zich thans op het kasteel bevindt) en op een wijwatervat; het zadeldak (kunstleien) is voorzien van een met leien beklede klokkenruiter met ingesnoerde naaldspits; het koor is lager, en telt twee rechte traveeën met driezijdige sluiting. Het bakstenen gebouw werd in 1927 gerestaureerd en van een cementlaag voorzien.
De westgevel is voorzien van een brede en een smalle rondboogdeur van hergebruikt materiaal, en van een gevelsteen met datering 1620 en wapen van Christoffel de Blocquerie. Het oude gedeelte van het schip is voorzien van getoogde vensters, het koor van kleine rondboogvensters.
Volledig bepleisterd interieur, in 1927 gerestaureerd; op de scheidingsmuur tussen schip en koor bevindt zich een wapenschild in stucwerk, met datering ANNO 1779, mogelijk verwijzend naar een aanpassing of herstelling. Overwelving door middel van een tongewelf.
Mobilair: Beeld van Sint-Joris-met-de-Draak, gepolychromeerd hout (eerste helft van de 17de eeuw); Madonna en Kind met druiventros, gepolychromeerd hout (eerste helft van de 17de eeuw); relikwiehouder in de vorm van een zegenende hand, gepolychromeerd hout. Kalkstenen wijwatervat, gedateerd 1420.
Bron : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel – Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum : 1981