Truineer Nieuws melden?

Lekker van bij ons

We zijn vol in de periode dat bakkers uitpakken met de zogenaamde mik(ke)mannen, typisch voor onze streken.

© Ivo Breesch

Geschiedenis van de Mikkeman

De Mikkemannen werden oorspronkelijk van restjes deeg gemaakt in de aanloop naar Sinterklaas. De streek waar de Mikkemannen vandaan komen – Nederlands Brabant en Limburg en Belgisch Limburg – was niet welvarend. Daarom wilde men geen deeg verloren laten gaan. In sommige regio’s deelden werkgevers deze broodjes uit aan minderbedeelden. Ook werden ze vaak in de schoen gestopt als cadeau. Een ander verhaal achter de traditie vertelt dat dit broodje de arme variant is van speculaas. Mikkemannen hebben minder suiker en boter.

Zoete broodjes

De naam Mikkemannen verwijst naar het Latijnse ‘Mica’, wat kruimel betekent. Die oorspronkelijke betekenis veranderde later toen Mik in de volksmond werd gebruikt als term voor luxe broodproducten. Mikkemannen worden gemaakt van tarwebloem, gist, parelsuiker, rozijnen, kaneel.

Bron: streekproduct.be