Truineer Nieuws melden?

Wie van jullie maakt de beste appeltaart?

Onze stad organiseert nu een smakelijke wedstrijd waarin amateurbakkers hun zelfgebakken appeltaart kunnen presenteren aan een vakjury.

De pluk is volop bezig en het heerlijke Haspengouws fruit baant zich een weg naar landen zelfs ver buiten de Europese grenzen. Fruitstad Sint-Truiden staat al sinds jaar en dag bekend om haar heerlijke vruchten en fruittaarten. Het lokaal bestuur organiseert nu een smakelijke wedstrijd waarin amateurbakkers hun zelfgebakken appeltaart kunnen presenteren aan een vakjury. Tijdens het Oogstfeest op zondag 24 september beslist deze wie de winnaar is van ‘De beste appeltaart van Haspengouw’.

 

 

“Met een smakelijke wedstrijd willen we onze prachtige fruitstreek en de appelteelt in het bijzonder in de kijker zetten. Daarom roepen we alle thuisbakkers op om hun baktalent te laten schitteren en hun creatie te presenteren aan onze vakjury”, vertelt schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans.

 

Belangrijke sector voor Sint-Truiden

“De Truiense fruitsector telt vandaag nog 1534,39 hectaren peren en 792,49 hectaren appelen. Peren blijven het belangrijkste product voor de Vlaamse fruitteelt. Het aandeel van appels gaat verder achteruit. De sector staat onder druk. Het appelassortiment in België bestaat voor ongeveer 60 % uit Jonagold/Jonagored en mutanten en dit maakt onze appelteelt zeer kwetsbaar. Mede dankzij innovatie op basis van fruitteeltkundig -en rassenonderzoek slaagt de sector erin nieuwe kwalitatieve rassen te telen die ziektebestendig zijn en waarbij de productiekosten onder controle blijven. Met een breder assortiment is het risico verspreid over verschillende rassen.

Bij het ontwikkelen van die nieuw appelsoorten wordt er niet enkel gefocust op de smaakbeleving voor de consument maar dus ook op de teelbaarheid voor de producent. Daarbij is het ook de bedoeling om op termijn ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. De concurrentie vanuit het buitenland met betrekking tot nieuwe appelrassen is groot”, vervolgt schepen Vautmans.

“Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk mensen warm te maken voor onze eigen appels en peren. Ze zijn lekker, sappig en ook nog eens super gezond. Bovendien zijn er tal van afgeleide voedingswaren, appelsap, confituren, gin… en natuurlijk onze fruittaarten die we wat meer in de kijker willen zetten met acties zoals deze”, zegt schepen Hilde Vautmans.

Deelnemen

“Iedereen die wil mag deelnemen aan de wedstrijd. Er zijn heel wat prijzen te winnen. Zo is er de prijs voor de origineelste appeltaart, de lekkerste appeltaart, de mooiste appeltaart en de juist foutste appeltaart. De hoofdprijs gaat echter naar ‘De beste appeltaart van Haspengouw’. Deze taart, op basis van het winnende recept, zal je daarna een maand lang kunnen bestellen bij verschillende Truiense bakkers en horecazaken. De winnaar zal de eer te beurt vallen om het lekkerste uithangbord van Sint-Truiden te creëren. We wensen de deelnemers alvast veel succes!”, besluit schepen Vautmans.

Voel je de bakkriebel al? Registreer je deelname op www.visitsinttruiden.be/beste-appeltaart. Hier vind je ook het volledige wedstrijdreglement.