Truineer Nieuws melden?

Waarom moet je elk jaar je schoorsteen vegen?

De koudere dagen en nachten komen er weer aan. Tijd om voldoende aandacht te besteden aan je schoorsteen

Waarom moet je elk jaar je schoorsteen vegen? Om op die manier een schoorsteenbrand te voorkomen. Wanneer moet je de schouw laten vegen? Vlak voor je de verwarming terug opzet of de haard weer aansteekt. Waarom zeggen we dit? Omdat 1/3 van de woningbranden te wijten is aan een schouwbrand. Dus geven we je graag enkele tips om dit te voorkomen.

Als de temperaturen buiten dalen, gaat bij jou en mij de verwarming weer aan. Heb je een kachel of een haard, dan kijk je vast ook uit naar het moment dat dat heerlijk houtvuur weer brandt. Maar wist je dat één derde van de woningbranden ontstaat in de schoorsteen? Dat komt omdat die schoorsteen, na een lange tijd ongebruikt te zijn, veel vuil kan bevatten – denk aan vogelnesten, gedroogde boombladeren, … – en zo vuur vat. Om zo een schouwbrand te vermijden, geven we jou enkele tips die je best even overloopt voor je de haard weer aansteekt.

Schoorsteen vegen

Schoorsteenvegers lijken misschien iets uit een ver verleden, maar ook vandaag hebben deze vakmannen hun nut. Zij zorgen er met de juiste schoonmaaktechnieken voor dat je schoorsteen weer optimaal werkt als je de haard of kachel aansteekt.

Eén keer per jaar je schoorsteen laten vegen, bij voorkeur net voordat je de haard weer wilt gebruiken, is een minimum. Vraag een attest voor je verzekeringspolis.

Droog hout

Gebruik droog en onbehandeld hout om je haard mee te laten branden. Laat pas gekapt hout dus zeker één jaar drogen onder een afdekking. Te jong hout, ook al lijkt het droog, veroorzaakt veel rookontwikkeling. Niet prettig.

Goede verbranding

Een goede verbranding hangt samen met de staat van je rookkanaal en met de kwaliteit van je kachel. Witte rook duidt op een goede verbranding. Zie je donkere rook uit de schouw komen? Dan verloopt de verbranding in je kachel of haard niet zoals het moet en kijk je best alles na.

Geen afval

Kachels en haarden moet je met de juiste brandstof aanmaken. Kachels en haarden gebruik je dus niet om je afval te verbranden. Het verbranden van afval in een kachel of haard is vervuilend voor de lucht, dus ook voor de lucht rondom jouw huis. Bovendien loop je het risico dat het afval slecht verbrandt, met ook rookontwikkeling in huis tot gevolg. Als het afval chemische producten bevat, loop je het risico een schouwbrand te veroorzaken.

Haard is geen grill

Ook grillen in de haard is geen goed idee. Grillen doe je best in een oven die daarop voorzien is, of boven de barbecue buiten. Maar zomaar binnen grillen in je haard? Niet doen!

Doven met zand of zout

Ontstaat er toch veel rook en lijkt het er op dat je met een

schoorsteenbrand of schouwbrand te maken hebt? Meteen de 100 of 112 bellen.

Gebruik zand of zout om het vuur te doven. Géén water, want water veroorzaakt stoom in je haard en in het rookkanaal, waar het een ontploffing en veel schade aan je schouw kan veroorzaken.

Rond de brandende kachel of haard verwijder je alle brandbare materialen (tapijt, meubels, …). Verlaat de ruimte onmiddellijk en wacht buiten op de brandweer. Als het vuur gedoofd is, laat je voor je de schoorsteen opnieuw gebruikt, alles controleren door een vakman!

 

Bron en foto’s: brandweerzone Zuidwest Limburg.