Truineer Nieuws melden?

Ronny Koppen is de nieuwe Opper van de Koninklijke Orde van de Commeduur

Nadat Jo Sneyers tijdens de laatste statutaire vergadering aangaf dat hij door gezondheidsredenen de taak als Opper-voorzitter van de Raad van Elf niet meer naar behoren kon vervullen ging men naarstig op zoek naar een geschikte opvolger. Dat wordt dus Vice-Opper en Grootridder Binnengebeuren Ronny Koppen. Sinds het seizoen 2006 al onophoudelijk actief binnen de Raad van Elf, en na ร‡ois het langst actieve raadslid van de vereniging.

๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ ๐—ข๐—ฝ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฅ๐—ผ๐—ป๐—ป๐˜†: โ€œIk ben in de eerste plaats enorm vereerd dat ik werd gevraagd! Ik waardeer het vertrouwen dat men in mij stelt enorm. Maar het klopt dat ik even heb moeten nadenken en heb overlegd met naaste vrienden. De vakantie heeft me daarin deugd gedaan. Want Opper zijn van de Raad van Elf, dat is niet zomaar iets. Je komt toch in een erelijst van bekende Truienaren terecht die in het verleden deze functie hebben bekleed. En net om die reden heb ik toch even getwijfeld. Vrees? Misschien wel. Het is toch een aanzienlijk engagement, dat niet stopt bij carnaval. Je bent toch ook een publiek figuur en dat een gans jaar door. Waar ik vroeger veeleer mijn taken als Grootridder Binnengebeuren, zeg maar de organisatie van de Prinsen Pronknacht, vanuit de luwte deed wordt er nu van mij verwacht op de eerste rij te staan. Bovendien, als ik me voor iets inzet dan dat doe ik dat met de volle 100% of ik doe het helemaal niet. Maar ik weet dat ik de steun van mijn vrienden, familie en die van de Orde geniet om ook dit engagement tot een goed einde te brengen. Alleen maar samen maken we er iets moois van! Dat heb ik van mijn voorgangers geleerd.”
๐—ช๐—ถ๐—ฒ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐—ข๐—ฝ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ?
Ronny: โ€œIk heb onlangs de illustere leeftijd van 50 jaar gevierd en ik geef al sinds 1996 les in Haspo-Stadsrand, onder de Truienaren beter bekend als Broeder Louis of de Tuinbouwschool. Ik geef er momenteel de vakken Biowetenschappen / Agrotechnieken en Plant & Dier. Ik ben geen geboren Truienaar, dat is geweten, maar eens te meer getogen. Ik doorliep mijn middelbare schoolloopbaan in Sint-Truiden en dat stond destijds toch ook synoniem voor lokale cafรฉbezoekjes. โ€˜k Heb hier ook 12 jaar gewoond; eerst als conciรซrge van de school en nadien nog even in het bruisende centrum. Enkele jaren geleden stak ik 100 meter de stadsgrens over met Nieuwerkerken en heb daar een huis gekocht. Plat Sintruins? Gieรซ problรจim menne man! Met een klein midden-Limburgs accentje weliswaar. Daarnaast en niettemin ben ik al van november 2005 aangesloten bij de Orde van de Commeduur. De eerste รฉchte kennismaking met het Sint-Truidense carnaval was in 2002 toen ik als leraar van Giani Creten, de toenmalige Stadsjeugdprins, samen met collegaโ€™s naar de Prinsenzitting in de Manรจge kwam. Ik was eigenlijk toen al meteen verkocht! โ€˜k Ben dan de jaren nadien de activiteiten blijven bijwonen en dan val je op een gegeven moment in het oog van de Raad van Elf. Na enkele gesprekken โ€œtussen pot en pintโ€ en met een goed gevoel werd het in 2005 tijd om me te engageren. Ondertussen heb ik al enkele bestuursfuncties vervuld. Eerst Schatbewaarder en nadien Grootridder Binnengebeuren. Vooral dat laatste heb ik altijd graag gedaan. Op zoek gaan naar en in contact staan met allerlei artiesten, showgroepen en bands. Ik ken ze praktisch allemaal. Als je daarin zoveel jaren de kar trekt, dan krijg je een ruim netwerk om elk jaar een topeditie te organiseren.โ€
๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—ฒ๐—ธ๐—ผ๐—บ๐˜€๐˜ ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜‚๐˜„๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ฎ๐—ด?
Ronny: โ€œWe gaan vooral niet raken aan de fundamentele tradities; die zullen en moรฉten we behouden. Maar wat minder goed in de smaak valt of waar we als vereniging financieel en organisatorisch niet beter van worden gaan we toch eens onder de loep moeten nemen. Qua interne werking zijn al veel stappen in de goede richting gezet, maar ook hierin gaan we extra investeren. We gaan ons bovendien meer beroepen op de vrijwilligersspirit en de expertise van de Truienaren, want dat is hier in onze stad nog duidelijk aanwezig. Ook de samenwerkingsbanden met andere verenigingen en stakeholders gaan we verder versterken en hierin nieuwe opportuniteiten zoeken. Elke organisatie of vereniging die kan bijdragen tot het welslagen van Carnaval in Sintruin is welkom rond de vergadertafel. Verloure Moondag is en blijft de grootste activiteit van Sint-Truiden en we moeten ons daar ook naar gedragen en zelfs minder schroom vertonen. We moeten opnieuw fier zijn en die fierheid uitstralen. En hoewel de Raad van Elf geen serviceclub is, zetten we ons opnieuw in voor de minderbedeelden, de zieken en de bejaarden. We staan hiervoor wel niet telkens met een cheque te pronken in een artikel in de krant, maar het is toch belangrijk dat de mensen weten dat we niet alleen pinten pakken met een hoopje pluimen op de hoed. Ook wij hebben een maatschappelijke betrokkenheid in Sint-Truiden. Het is dan tot slot dan ook mijn persoonlijk engagement om er blijvend voor te zorgen dat รฉlke Truienaar, zonder onderscheid te maken in rang of stand, carnaval kan vieren. Je mag je dus zeker verwachten aan wat nieuwigheden in ons programma maar ook in onze organisatie. Maar alles op zijn tijd.โ€