Truineer Nieuws melden?

Pcfruit stelt prototype zelfrijdende fruitmachine voor

De Limburgse fruittelers kreunen onder het personeelstekort. Maar in tijden van nood wordt men creatief dus gingen drie bedrijven samen aan de slag voor de ontwikkeling van de ‘Autofruit’, een zelfrijdende fruitmachine die op termijn zal kunnen spuiten, maaien en onkruid bestrijden.

Het Leuvense Octonion Agriculture NV voorziet het toestel van een hypernauwkeurig GPS-systeem. Truiens bedrijf BAB BAMPS op zijn beurt levert de motor en het onderstel. Onderzoekscentrum Flanders Make faciliteerde door onder meer een veiligheidsstudie uit te voeren. Aan dit project hangt een budget van 700.000 euro, aldus gedeputeerde Inge Moors, voorzitter van Pcfruit.

“De telers moeten bijna wekelijks kunnen spuiten , liefst zo snel mogelijk, anders is het fruit niet meer verkoopbaar. Maar zonder werknemers is dit uiteraard niet mogelijk.” zegt Kris Ruysen van Pcfruit.

Voor de eerste Autofruit van de band rolt is het echter nog even wachten. Er moet minstens nog een jaar aan gewerkt en getest worden. De interesse is alvast groot bij de telers die halsreikend uitkijken naar de finalisering van dit innovatieve product. De uiteindelijke kostprijs zou schommelen tussen de 150.000 en 200.000 euro.