Truineer Nieuws melden?

Fruitstreek ziet haar peren met halsbandparkiet

De opmars van de halsbandparkiet in Limburg is niet meer te stuiten. In Sint-Truiden en Genk is de exotische vogel al een tijdje aanwezig, nu wordt hij ook meer noordwaarts gespot.
“En dat gaat tot economische schade leiden, zeker in de fruitstreek.” zegt Gerald Driessens, vogelspecialist bij Natuurpunt.

 

De halsbandparkiet is een knalgroene en luidruchtige vogel, afkomstig uit India en Centraal-Afrika. Het gaat in onze contreien om ontsnapte en losgelaten kooivogels die verwilderd zijn en populaties hebben gevormd. Niet zonder gevaar want hoewel de uitbreiding relatief traag gaat, blijft deze soort oprukken. Dat gaat voor economische schade zorgen want de parkieten zijn dol op kersen, appelen en peren. Hoe we de schade kunnen beperken? “Dat is een kwestie van hoe het probleem lokaal wordt aangepakt”, zegt Driessens. “Omdat het om invasieve of uitheemse exoten gaat, is bestrijding toegelaten. Dat zou kunnen door de parkieten te vangen of af te schieten. Plaatselijk moet gekeken worden wat het beste werkt. Maar uiteindelijk gaat die parkiet overal komen. Daar is niks meer aan te doen.”

 

BRON HBVL