Truineer Nieuws melden?

‘Begijnhof in de bloemetjes’

Nog tot en met zondag 1 oktober 2023 vinden tal van activiteiten op en rond de begijnhofkerk plaats. Met bloemen als centrale thema beloven het drie kleurrijke weken te worden tijdens ‘Begijnhof in de bloemetjes

‘Begijnhof in de bloemetjes’, een aanbod voor een breed publiek

 

“Het leek ons dan ook ideaal om gisteren, op Open Monumentendag, het startschot te geven van ons feestelijk programma ‘Begijnhof in de bloemetjes’”, vertelt schepen van Toerisme Nina Kvikvinia. “Het begijnhof of het Sint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden is als Unesco werelderfgoed een van de voorname toeristische troeven van onze stad. Vandaag trakteerden we alle bezoekers op een heerlijke Kattenkop. Dit gebak behoort tot het immaterieel erfgoed van Sint-Truiden. Enkele andere hoogtepunten uit het programma zijn de prachtige bloemententoonstelling die loopt tot en met zondag 24 september en een verrassende openluchttentoonstelling. Wil je een gratis orgelconcert in de begijnhofkerk bijwonen dan kan dat op zondag 10, 17, 24 september en 1 oktober en op vrijdag 15 september worden de gevels van de begijnkerk feeëriek uitgelicht en kan je genieten van een hapje en een drankje rond het kampvuur met muziek. Op de website visistsinttruiden.be vind je het volledige programma.”

 

Kan een afbeelding zijn van amarant en bloem

Van begijnengemeenschap tot ontmoetingsplaats voor zingeving en rust

Het Sint-Truidense Agnesbegijnhof werd in 1258 gesticht op grond, geschonken door Willem van Rijkel, abt van de benedictijnenabdij. De begijnhoven waren gesloten gemeenschappen, ontworpen om in hun spirituele en materiële behoeften te voorzien. Van de stevige ommuring zijn vandaag nog restanten te zien langs de Cicindria aan de zijde van het Speelhof. De begijnen wijdden hun leven aan God, zonder zich terug te trekken uit de wereld. De combinatie van burgerlijke en religieuze architectuur is opvallend. Het Sint-Agnesbegijnhof groeide concentrisch rond de kerk: een introverte opzet van woningen, gericht naar een religieus centrum. Begravingen van begijnen gebeurden zowel in als rond de kerk. Het vroegere kerkhof werd vormelijk en inhoudelijk vertaald naar een grasperk met taxus in kruisvorm. De kruisvormen refereren naar het kerkhof en naar de kloosterlijke waarden van het begijnhof


“Op 2 december 1998 werden dertien Vlaamse begijnhoven, waaronder het begijnhof van Sint-Truiden, op de lijst van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed van de Unesco ingeschreven. De begijnenbeweging, die dus tot de 12de en 13de eeuw teruggaat, blijft een belangrijke rol spelen in de moderne samenleving. Vandaag nemen begijnhoven steeds meer een hernieuwde rol op in onze samenleving. Als ‘stad in de stad’ bieden ze een plaats van zingeving en rust. De levensstijl is een mix van gemeenschap en privé. Het programma van “Begijnhof in de bloemetjes” omvat een reeks evenementen en activiteiten die de rijke geschiedenis en betekenis van het begijnhof belichten”, vertelt gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens.

“Graag bedank ik onze lokale floristen Flora Duchateau, De Boogaerderie en Flo495 die deze maand de begijnhofkerk letterlijk in de bloemetjes zetten. Ook het buurtcomité, dat de gevels van de omliggende huizen versierde In het verlengde van deze bloemententoonstelling, willen we feliciteren met het mooie resultaat. ‘Begijnhof in de bloemetjes’ is een toonvoorbeeld van samenwerking tussen de provincie, het lokaal bestuur en haar inwoners en daar zijn we terecht trots op“, zegt een dankbare schepen van Toerisme Nina Kvikvinia.

Kan een afbeelding zijn van candle holder en hearth

 

Begijnhof: 25 jaar Unesco Werelderfgoed

 

“Dit jaar is het begijnhof van Sint-Truiden samen met twaalf andere Vlaamse begijnhoven 25 jaar Unesco werelderfgoed. Vandaag op Open Monumentendag starten we de vieringen van dit ‘zilveren jubileum’. De opname op de werelderfgoedlijst was niet enkel een blijk van waardering, maar stimuleert de conservering en maatschappelijke inbedding van het erfgoed. Erfgoed dat na 800 jaar nog steeds blijft aantrekken. Zo bewijzen ook de vele toeristen die we jaarlijks mogen ontvangen. Om de aantrekkelijkheid van het begijnhof als oase van rust en een groene long in de stad te behouden, nemen we samen met de stad Sint-Truiden het groenonderhoud op ons. Die samenwerking zorgde recent nog voor een vernieuwde groenaanleg rondom de begijnhofkerk. Dat is goed voor onze gasten, maar ook voor de lokale inwoners”, aldus gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens.

Inschrijven kan via www.visitsinttruiden.be

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

 

Foto’s FB Hilde Vautmans