Truineer Nieuws melden?

Vrijwilligers zuiveren poel ‘De Zijp’

Komend weekend (6 augustus) vindt overal ter wereld International Mudballday plaats.Ook in Nieuwerkerken: vrijwilligers en imkers gooien modderballen in De Zijp en zuiveren de poel zo op een natuurlijke manier.

Op zaterdag 6 augustus nemen vrijwilligers uit Nieuwerkerken voor het tweede jaar op rij deel aan International Mudballday. Samen met de lokale imkers steken ze de handen uit de mouwen om de poel De Zijp in hun gemeente op een natuurlijke manier te reinigen. Iedereen is welkom om mee modderballen te komen gooien. “Het doel van dit initiatief is om een positief effect te hebben op de flora en fauna rondom de poel, waaronder de bijen”, legt organisator Raf Thomassen uit.

In het weekend van 6 augustus gooien mensen overal ter wereld duizenden modderballen in poelen om slib tegen te gaan. De ballen bevatten micro-organismen die water op een milieuvriendelijke manier schoonmaken. In Nieuwerkerken neemt initiatiefnemer Raf Thomassen het voortouw in een gezamenlijke inspanning om De Zijp op een natuurlijke manier te reinigen. Op hetzelfde moment zet imkervereniging De Heidingers hun deuren open.

Het concept
“Het concept van Mudballday draait om het gebruik van kleiballen, ook wel ‘mudballs’ of bokashiballen genoemd. De ballen bevatten micro-organismen met het vermogen om water te zuiveren. We werpen de ballen in de poel, waar ze langzaam oplossen en de bacteriën hun werk doen”, legt Raf uit.

Ecosysteem
Het belang van dit initiatief reikt verder dan alleen de poel. De natuurlijke zuivering zal een positief effect hebben op het ecosysteem van de omgeving en in het bijzonder op de dieren die afhankelijk zijn van een gezonde leefomgeving. “Een gezonde omgeving is cruciaal voor onze bijen, die een essentiële rol spelen in het bestuiven van gewassen en het behoud van biodiversiteit in de buurt. Het maakt de bijen minder vatbaar voor ziektes en plagen. Hopelijk kunnen we ook andere mensen inspireren om op een duurzame en natuurlijke manier bij te dragen aan een schonere leefomgeving.”

Samen een positieve impact
Zowel deelnemers als toeschouwers worden uitgenodigd om op zondag 6 augustus deel te nemen aan Mudballday en getuige te zijn van dit opmerkelijke initiatief. “Samen kunnen we een positieve impact hebben op de poel en de omgeving, waardoor Nieuwerkerken een stap dichter bij een gezondere en meer leefbare gemeenschap komt”, besluit Raf.