Truineer Nieuws melden?

Koel blijven zonder airconditioning: natuurlijke manieren om de temperatuur omlaag te brengen

De opwarming van de aarde, iedereen spreekt er tegenwoordig over. Tot een tijd geleden gingen we onze huizen vooral tegen de kou beschermen: isolatie, een goeie verwarming en degelijke (rol)luiken hielden de kou buiten. Gaan we nu naar een tijdperk waarin we ook de warmte buiten willen houden? En hoe gaan we dit ecologisch verantwoord doen? We gingen op zoek naar verschillende mogelijkheden en kwamen onder meer bij INHUIS Plaza terecht. Bij INHUIS Plaza vind je heel wat manieren om je huis koel te houden. Zo zijn bijvoorbeeld zonneweringen een efficiënte manier om je huis frisser te houden. Maar er is nog heel wat meer. Lees hier verder hoe je op een natuurlijke manier je woning op de juiste temperatuur houdt.

EG Photography
© Inhuisplaza.be

Jaloezieën creëren een gezellige sfeer

Als je bijvoorbeeld het gamma van INHUIS Plaza overloopt, zie je onder andere rolluiken en overgordijnen. Uiteraard kun je overdag je rolluiken neerlaten en je overgordijnen sluiten en zo de warmte buitenhouden. Maar dit is toch niet echt ideaal. Niemand zit graag overdag in het donker. Een meer efficiënte zonwering voor overdag zijn de jaloezieën. Bekijk ze rustig bij INHUIS Plaza en je ontdekt heel wat soorten. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben, zijn de lamellen. Deze kunnen horizontaal of verticaal gemonteerd zijn. En ze kunnen breed of juist heel smal zijn. Bij INHUIS Plaza vind je er eindeloos veel. Met jaloezieën sluit je de zon, en daarmee ook de warmte, buiten. En toch heb je nog altijd een zicht naar buiten toe.

Rolgordijnen, eindeloos veel mogelijkheden

Een ander type van zonneweringen, de rolgordijnen, vind je eveneens bij INHUIS Plaza. De meest gangbare rolgordijnen zoals je ze bij INHUIS Plaza vindt, bestaan uit een gordijn dat je naar beneden trekt, zo ver je het zelf wil. Echter vind je bij INHUIS Plaza nog andere types. Er bestaan ook rolgordijnen in een vast kader, dat je bijvoorbeeld op een kiepraam monteert. En INHUIS Plaza heeft ook rolgordijnen die je zowel van bovenaan als van onderaan kunt open en dicht schuiven, de top down – buttom up sytsemen. Je plaatst het INHUIS Plaza rolgordijn op precies die manier dat de zon of het licht niet binnenvalt, terwijl je toch nog zicht naar buiten toe hebt.

Plissé gordijnen, stijlvol en isolerend

Plissé gordijnen zijn een andere soort zonnewering die INHUIS Plaza aanbiedt. De stof zit geplooid en wordt bij het open en dicht schuiven tegen elkaar aan gedrukt. Bij INHUIS Plaza vonden we ook een dubbelzijdig model plissé gordijnen. Tussen de twee lagen stof zitten luchtkamers, die isolerend werken. Je sluit niet alleen de zon, maar ook de warmte buiten. INHUIS Plaza heeft enorm veel types. Je hebt de keuze tussen verschillende breedtes van de plooien, en uiteraard veel kleuren. Ook het top down – buttom up systeem vind je hier: het systeem waarbij je het gordijn zowel bovenaan als onderaan open en dicht schuift. De manier waarop je het gordijn bedient, kies je ook zelf: met ketting, met koorden of met handgreep bijvoorbeeld. Kies dat type dat aan je wensen voldoet.

Verluchting

Een andere manier om je huis op een natuurlijke manier op temperatuur te houden is verluchten. Door je huis te verluchten, stroomt er frisse lucht binnen. Maar dan moet je wel op het juiste moment verluchten. Hou bij heet weer je ramen en deuren overdag zo veel mogelijk dicht. Je zet ze pas open als de temperatuur buiten lager is dan binnen: ’s morgens vroeg, ’s avonds laat en ’s nachts. Zet ramen en deuren tegen elkaar open zodat je tocht krijgt. Een ventilator is een extra hulp om de lucht snel te laten stromen. Heb je last van muggen? Dan heeft INHUIS Plaza alweer een oplossing: de muggenramen (horren). Zo kun je zonder problemen ‘s nachts verluchten en toch heerlijk slapen.

Isolatie van je woning

Isolatie van je woning is belangrijk. Hoe beter je muren, vloeren en dak zijn geïsoleerd, hoe koeler je huis is in de zomer en hoe warmer in de winter. Je zal niet alleen minder moeten verwarmen in de winter. Je zal ook minder moeten afkoelen in de zomer. Nieuwe woningen worden tegenwoordig zo veel mogelijk geïsoleerd. In België bestaan normen voor nieuwbouw als het gaat om isolatie. Je architect en bouwbedrijf zijn hiervan op de hoogte en adviseren jou hierin. Bij renovatie van woningen isoleer je vloeren, het dak en de muren. Maar ook de ramen worden grondig aangepakt. Denk aan twee- en driedubbel glas. En jij helpt zelf nog een stuk door degelijke isolerende raamdecoratie te kiezen.

Fonteintjes, patio’s…

In heel warme streken, zoals Arabië en Zuid-Spanje, hebben ze al eeuwenlang te kampen met ’te warm’. Maar ook in onze contreien wordt dit een ‘hot’ item. Er is steeds meer aandacht voor ecologisch interieurontwerp. Wanneer je voor een nieuwbouw of een verbouwing staat, denk dan aan de patio’s en de fonteintjes in de zuiderse landen. Het water brengt verkoeling, de binnenplaatsen zijn koel omdat de zon er niet komt. Komt er toch nog zon in je binnenplaats? Scherm dan de ramen af die op de patio uitgeven. Kijk hiervoor bij de INHUIS Plaza zonweringen die we hierboven al vermeldden.

Lees en ontdek

Ons huis afkoelen is toch wel een nieuwe manier van leven. Doe daarom ideeën op en ga op zoek naar meer nieuws over ecologisch verantwoord je woning acclimatiseren. INHUIS Plaza is één bron van ideeën, maar internet staat bol van de ideeën rond ecologisch verantwoord je huis koel houden. Blijf vooral alert voor nieuwe technologieën.