Truineer Nieuws melden?

Pruimenslippen in Sint-Truiden

Vanaf zaterdag 22 juli tot september kun je terecht in de pop-up van Michel Neven alias Boer Jodelkip  in de Luikerstraat in Sint-Truiden, waar je o.m. kunt kennismaken met de unieke lekkernij die pruimenslip heet.

Hij wordt liever Boer Jodelkip genoemd dan “mijnheer” en is al jaren een begrip in Brustem en ver daarbuiten, niet alleen omwille van zijn pas overgenomen elektrozaak en het geprezen restaurant De Stadt van Luijck in Sint-Truiden. “De Pruim op de Taart” is een concept dat al langer in het hoofd speelde van ondernemer Michel Neven, zelf ook een passionele hobbykok en fruitteler.  Of hoe iets begon met enkele ludieke ideeën en jaren later nog (letterlijk) zijn vruchten afwerpt. 

IMG-20210904-WA0058.jpg

 

 

Sekspoppen in de bomen 

Velen herinneren zich nog de opblaaspoppen aan de gevel van Electro Neven in Brustem. Slechts gehuld in Telenet-shirts waren ze in 2017 een opvallende verwijzing naar de toen pas gereleasete serie “Chaussée d’Amour”, niet toevallig op wandelafstand van de elektrozaak. 

Het was echter niet de eerste keer dat Michel Neven –ahum- Boer Jodelkip professioneel gebruik maakte van schaars geklede opblaaspoppen. Al in 2013 haalde hij de media door poppen van hetzelfde genre, uitgerust met apparaatjes die ze deden zoemen en bewegen, tussen zijn fruitbomen te hangen en in te schakelen als geavanceerde vogelverschrikkers. 

 

Elektrische dekens voor de pruimenboom 

In 2014 kreeg de fruitteler een nieuwe vijand: nachtvorst. De vogels mochten dan wel wegblijven, de onvoorspelbare vrieskou zorgde voor een povere pruimenoogst. Hij bedacht een simpele oplossing voor een nochtans gekend probleem: door een van zijn pruimenbomen te wikkelen in een elektrisch deken alvorens een warmtepak errond te doen, zorgde hij ervoor dat de sapstromen actief bleven waardoor de takken en jonge vruchten bewaard bleven van de vriesprik. Resultaat: zo’n 1000 pruimen hingen plukvers – zelfs op de stam – aan de verwende boom.

images0.persgroep.jpg

Pruimentaarten en pruimenslippen 

Als je dan eens de technieken onder de knie hebt, is de volgende vraag: wat doen met die overvloed aan pruimen? En dan schiet Boer Jodelkip weer in actie. Dit jaar zijn het Vilvoordse pruimen, nog steeds geoogst in hetzelfde hartje van Haspengouw, die geplukt worden en rechtstreeks op de pruimentaarten en –slippen belanden. Het deeg wordt op ambachtelijke wijze bereid en de smaak ervan kan doen denken aan smoutebollen. De combinatie met de kakelverse blauwe pruimen heb je waarschijnlijk nooit eerder geproefd.

Proeven en afhalen bij Boer Jodelkip Pop-up

Vanaf zaterdag 22 juli tot september kun je terecht in de pop-up in de Luikerstraat in Sint-Truiden, waar je kunt kennismaken met deze unieke lekkernij. Voor slechts twee euro kun je genieten van een heuse pruimenslip. “De Pruim op de Taart”, met dank aan zoemende opblaaspoppen en elektrische dekens. Kan het nog verser worden? Kom proeven en oordeel zelf! 

De pop-up start zaterdag 22 juli en gaat door tot eind augustus, iedere vrijdag en zaterdag van 8u tot 16u in de Luikerstraat in Sint-Truiden.

Tekst & Foto’s: Jimmy Schepers

IMG-20210904-WA0059.jpg