Truineer Nieuws melden?

Opgepast met Jacobskruiskruid

Opgepast met deze plant, nu vaak in bermen en weiden, het Jacobskruiskruid, schadelijk voor mens en dier

Momenteel is in bermen en weiden het Jacobskruiskruid in volle bloei. Dit is een erg giftige plant voor mens en dier en zelfs kleine hoeveelheden kunnen permanente leverschade veroorzaken. Meerdere paarden en pony’s zijn hierdoor gestorven. Grazende paarden en runderen zullen nochtans instinctief het Jacobskruiskruid mijden maar als dit later in het hooi terecht komt, krijgen ze het toch binnen met mogelijk de dood tot gevolg.
Het Jacobskruiskruid kan tot 1,5 m hoog worden. Momenteel zijn nog twee andere gele bloemsoorten in bloei : het Sint-Janskruid en het Boerenwormkruid. Beide gelijken enigszins op het Jacobskruiskruid maar zijn o.a. beduidend minder hoog.
Ivo Breesch