Truineer Nieuws melden?

Muzikanten uit Oekraïne treden op voor vrede

Voorafgaand aan de vredeswake zullen op zaterdag 5 augustus 2023 om 15u.00 de muzikanten en vredesactvisten langs de terrassen van de Grote Markt van Sint-Truiden trekken om aandacht te vragen voor het oorlogsgeweld en om iedereen uit te nodigen om deel te nemen aan de vredeswake om 17u.

Twee muzikanten uit Odessa en één muzikant uit Kiev (Oekraïne) luisteren op zaterdag 5 augustus 2023 om 17u. in de tuin van het minderbroedersklooster van Sint-Truiden een vredeswake op. Bij slecht weer vindt de wake plaats in museum DE MINDERE. De twee zussen Valentina en Julia Nalchadzhy uit Odessa logeren twee weken bij hun zus Larysa in Brussel om het oorlogsgeweld te ontvluchten. De muzikanten willen met de gepaste muziek stil staan bij het onnoemelijke leed dat zich afspeelt op 3u. vliegen van hier, in hun thuisstad Odessa, in hun land Oekraïne. 

 

Valentina zal viool spelen. Zij is leraar viool in Odessa. Julia Nalchadzhy, student aan de Nationale Muziekacademie van Odessa, zal piano spelen. Zij is leerkracht piano en componist. Beide zussen worden bijgestaan door Christian Demyanov uit Kiev, die sax zal spelen. Koen Zeegers uit Sint-Truiden zal ook op piano gepaste muziek brengen. Ook door het branden van een kaars, door het stil te maken, door een cirkel te vormen willen de muzikanten en de vredesactivisten hun solidariteit uitdrukken met de vele, vele mensen die verschrikkelijk veel lijden, willen ze de slachtoffers nabij zijn. De vredeswake is een oproep:

 

  • om de spiraal van geweld te stoppen 
  • om met mekaar te praten in plaats van mekaar te doden
  • om te kiezen voor vrede

 

Iedereen is van harte welkom op de vredeswake. Kom af om deze muzikanten en de oorlogsslachtoffers een hart onder de riem te steken. De vredeswake is een vrijblijvend burgerinitiatief van de vredesactvisten Piet Carlier en Peter Preuveneers in samenwerking met museum DE MINDERE. De vredesactivisten hielden het voorbije jaar 21 vredeswakes en creëerden samen met de kunstenaar William Daniëls WE NEEDE PEACE,  de vredesinstallatie met de 100.000 kruisjes in de minderbroederskerk van Sint-Truden.