Truineer Nieuws melden?

Hilde Vautmans draait mee bij Truiense bakkerij Wiame

In het kader van de Voka-zomerstage draaide Europees Parlementslid en eerste schepen Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld) mee bij bakkerij Wiame in Sint-Truiden. Voor Vautmans is het enorm belangrijk mee te draaien met ondernemers om te voelen wat er leeft en te spreken over de uitdagingen waar ze voor staan.

Europees Parlementslid en eerste schepen Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Bakkerij Wiame is sinds 1918 een vaste waarde in ons Truiens straatbeeld. Al meer dan 100 jaar staan ze bekend om hun ambachtelijke bakkerij. Vandaag wordt de bakkerij gerund door Philippe en Isabelle Bronckaerts, de vierde generatie reeds. Maar de cijfers liegen er niet om. Op 10 jaar tijd is het aantal bakkers in Vlaanderen bijna gehalveerd. Dit is te wijten aan de hoge energie- en grondstofprijzen, het vergunningenbeleid, de te grote financiële kosten bij opstart voor jonge ondernemers, de hoge loonkosten en personeelstekort. Ook in Limburg sloten in 2022 1 op de 10 bakkerijen hun deuren. Het is een knelpuntberoep geworden en daar moeten we op inzetten. Dat doen we bijvoorbeeld al met onze liberale flexi-jobs, die een absolute meerwaarde zijn voor onze bakkers.”

 

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, roggebrood en stokbrood

“Daarom vond ik het belangrijk om te weten wat het beroep inhoudt en met zich meebrengt. Van brood bakken, sandwiches, tot patisserie en gebak, ik leerde het hier allemaal. Zo heb ik een spinnentaart gebakken en gedecoreerd, en zelfs hun iconische bokkenpootjes mogen maken. Heerlijk! Alleen door op het terrein mee te lopen, voel je wat er leeft en kan je spreken met onze ondernemers over de uitdagingen waar zij voor staan. Beleid maak je voor, maar vooral mét onze ondernemers. We mogen fier zijn op onze Limburgse ondernemers. Ze zijn innovatief, boosten onze lokale economie en dragen bij aan de groei en eigenheid van onze provincie. Bakkerij Wiame is een boegbeeld, een voorbeeld van een mooi familiebedrijf. Ik bedank Voka voor opnieuw een interessante zomerstage. Dit brengt beleid en ondernemerschap dichter bij elkaar,” besluit Vautmans.

Kan een afbeelding zijn van 3 mensen, roggebrood en stokbrood