Truineer Nieuws melden?

Een fijne nationale feestdag

Team Truineer wenst iedereen een fijne (en vooral zonnige) nationale feestdag toe.

De nationale feestdag van België wordt gevierd op 21 juli. Het is de datum waarop in 1831 de eerste koning der BelgenLeopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed aflegde als koning. De eedaflegging was het sluitstuk van de intrede van Leopold I in België.

Op deze dag wordt de onafhankelijkheid van de staat gevierd. Er vinden in veel steden in België optochten en defilés plaats. Het grootste evenement op die dag is de militaire parade in het Parc de Bruxelles, dat wordt afgesloten met een enorm vuurwerk. Op diverse andere locatie’s zijn er natuurlijk ook vuurwerken te zien.

Op 21 juli worden er in Brussel ter gelegenheid van de Nationale Feestdag allerhande feestelijke activiteiten georganiseerd, vooral in en rond het Warandepark, op de Zavel en op het Poelaertplein. Ook wordt op die dag het Federale Parlement geopend voor het grote publiek. ’s Avonds worden de feestelijkheden traditioneel afgesloten met vuurwerk.

In 2013 vond op deze dag de troonsafstand plaats van koning Albert II van België, gevolgd door de inhuldiging van Filip van België als zevende Koning der Belgen.