Truineer Nieuws melden?

Drie maanden later

Nauwelijks drie maanden na de fier aangekondigde nieuwe ‘gezellige’ ontmoetingsplaats aan de D’Oyebron in Zepperen is het daar nu al één en al treurnis.

Artikel van april

Op de helling van de Honsberg naar de vallei van de Melsterbeek toe ontspringen meerdere bronnen. Een daarvan is de bron van de d’Oyebeek. Rond een pleintje bij de bron groeide een levendige volksbuurt. Tijdens de beginjaren van de twintigste eeuw werd deze openbare plek verkaveld, maar de bron en enkele voetpaden blijven bestaan.

Een gezellige ontmoetingsplaats

‘Tegenwoordig ligt de bron er nogal grijs en een beetje verwaarloosd bij’, verklaart waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers. ‘En dat is jammer, want deze open plek bij het water heeft toch veel meer potentieel. De renovatieplannen passen binnen de nieuwe mobiliteitsvisie van Sint-Truiden, waarin ruim aandacht geschonken wordt aan de levenskwaliteit in de binnenstad en in de dorpskernen.  Ons doel is om van deze plek opnieuw een mooie ontmoetingsplaats te maken, waar buurtbewoners gezellig kunnen bijpraten en fietsers en wandelaars even op adem kunnen komen.’

Natuurlijke inbedding in de omgeving

Het renovatievoorstel dat samen met De Watering werd uitgewerkt, beoogt een natuurlijkere inbedding van de site in de omgeving. ‘Daartoe zullen we de ingezakte keerwanden aan de overzijde van het beekje vervangen door een sierlijke constructie met gestapelde schanskorven’, verduidelijkt schepen van Openbare werken Johan Mas. ‘De gascabine op de site wordt aan het zicht onttrokken met nieuwe aanplanting en ter vervanging van de huidige betonnen trap die naar de bron leidt, worden net onder het maaiveld stapstenen gelegd. Dit alternatief zorgt niet alleen voor een natuurlijker uitzicht, maar is tegelijk ook onderhoudsvriendelijker.’

Met de voeten in het water

Een nieuw infobord geeft duiding bij de eeuwenoude geschiedenis van deze plek, die al in 1469 in oude Zepperse teksten wordt vermeld: een ‘ooi’ is een vochtig weiland in de nabijheid van een rivier, maar in de naam weerklinkt ook nog een oude term voor water (denk aan het Franse ‘eau’). In de oeverzone aan de zijde van het wandelpad, wordt een bank uit duurzaam materiaal voorzien, waar buurtbewoners en bezoekers zalig kunnen ontspannen. ‘Wat is er verfrissender dan op een warme zomerdag, na een fikse fietstocht of wandeling, even uitrusten met je voeten in het koele water?’ besluit waarnemend burgemeester Kempeneers.