Truineer Nieuws melden?

Doet Schurreve dit jaar beter?

Kermis Sint-Truiden is de vakantie voorbij, Kermis Schurhoven -komend weekend- is die halfweg. Kermis Schurhoven was nog niet zo lang geleden één van de topkermissen van onze stad. Maar dat is vergane glorie. Afgelopen paar jaar herinnerde enkel een eenzame frituur en een optreden in één van de cafés aan de ‘hoogmis’ van weleer, de foor, de wielerwedstrijden, de ambiance en optredens in de cafés. Wij durven dit jaar toch dromen van meer. Zou moeten.

Citaat Ludwig Vandenhove 2016) over Schurhoven kermis 

“Dit weekend is het Schurhoven kermis in Sint-Truiden. Een wijkkermis zoals alle andere? Neen, mijn wijkkermis. Maar niet meer te vergelijken met het grote volksfeest van de kermis van toen.”

“Heel de buurt deed mee, alle verenigingen organiseerden activiteiten voor ‘de kermisaffiche’: kaartavonden, voetbalwedstrijden tussen de twee ploegen uit de wijk (er waren toen nog veel minder provinciale ploegen) Schurhoven tegen Santos (de match van het jaar!), een bijzondere vlucht voor de duiven, toen nog een erg populaire sport, en er was ‘de koers’. Er waren tot drie keer toe koersen in een week.”

“Het was de tijd dat de wielrenners zich nog gingen aan- en uitkleden en wassen (in een kom) bij mensen thuis. Dus ook bij mijn grootouders, waar wij inwoonden.  De weken ervoor circuleerden bekende namen, die zouden komen rijden, maar ik heb er nooit gezien. Zo was dat in die tijd: kermis was een belangrijke gebeurtenis, maar werd nog belangrijker gemaakt door dit soort  verhalen. In elk café was er meestal live muziek en in die periode waren er nog al wat cafés.”

Einde citaat.

Bron: website Ludwig Vandenhove