Truineer Nieuws melden?

Tips om je woning veiliger te maken bij afwezigheid

Vakantie of een weekendje weg? Creëer de indruk dat je aanwezig bent. Regel de verlichting met tijdschakelaars.

Maak gebruik van goede gewoonten en contacten

Een woning veiliger maken tegen inbraken hoeft niet duur te zijn. Volgende tips kunnen eenvoudig toegepast worden:

  • Sluit goed af: Doe alle ramen en deuren op slot wanneer je de woning verlaat. Ook al is het maar voor even. Hou de huissleutel bij. Zorg ervoor dat alle huisgenoten dit ook goed toepassen.
  • Maak een overzicht van jouw waardevolle voorwerpen: Registreer je waardevolle voorwerpen in een versleuteld Excel-bestand, bijvoorbeeld het serienummer van je smartphone. Maak daarbij ook gebruik van foto’s en een duidelijke beschrijving, zeker bij waardevolle voorwerpen waar er geen serienummer werd aangebracht (bvb. juwelen).
  • Sociale contacten: Doe beroep op jouw buren, vrienden en familieleden om een oogje in het zeil te houden wanneer je een tijdje niet thuis bent.
  • Sluit je aan bij een BuurtInformatieNetwerk (BIN).
  • Bewoonde indruk: Als inbrekers merken dat je gedurende lange tijd afwezig lijkt te zijn, kan jouw huis een zeer aantrekkelijk doelwit vormen voor hen. Laat mensen in jouw omgeving dus regelmatig jouw brievenbus legen en vraag aan bevriende buren/familie om de rolluiken op en af te laten. Scherm verder jouw sociale media goed af en publiceer niets over jouw uitstap/reis in het openbaar, zolang er niemand thuis is. Zo kan je vermijden dat potentiële inbrekers misbruik kunnen maken van deze informatie.
  • Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht: Zorg ervoor dat bvb. jouw laptop, gsm en sierraden niet zichtbaar zijn voor voorbijgangers. Leg deze op een plaats die moeilijk toegankelijk is voor inbrekers.