Truineer Nieuws melden?

Initiatieven rond lege brooddozen een succes

Het initiatief ‘Brood(doos)nodig van de vzw Enchanté is een groot succes. In totaal is er dit schooljaar al meer dan dertienduizend euro opgehaald voor zeven Truiense scholen. Tegelijkertijd maakt de stad ook volgend schooljaar opnieuw geld vrij voor het project ‘Vergeten Brooddozen’.

In het voorjaar van 2022 is het project Brood(doos)nodig in Sint-Truiden gelanceerd. Via het gelijknamige onlineplatform kunnen bedrijven, zelfstandigen, handelaars of burgers een gift doen aan één of meerdere scho(o)len. De scholen kunnen de gift alleen aanwenden om gezonde voeding aan te kopen. Het initiatief van de vzw Enchanté is een groot succes! In totaal is er dit schooljaar al meer dan dertienduizend euro opgehaald voor zeven Truiense scholen. Het lokaal bestuur Sint-Truiden roept ook alle andere scholen op om zich te registreren. Daarnaast werd ook het project ‘Lege brooddozen’, waarmee scholen via bonnen voedsel kunnen aankopen voor leerlingen, geëvalueerd. Omwille van de unanieme positieve feedback van de scholen besliste het stadsbestuur vandaag om ook voor het schooljaar ’23-’24 financiële middelen te voorzien.

 

In een bevraging in de scholen peilde het lokaal bestuur in 2022 naar de domeinen waarin kinderarmoede sterk voelbaar was. Meer dan 80% van de scholen gaf aan dat ze regelmatig te maken kregen met ongezonde maaltijden of brooddozen die niet of onvoldoende gevuld waren. Daarom maakte het stadsbestuur middelen vrij voor ‘Vergeten Brooddozen’. Ook de vzw Enchanté startte met een actie. De organisatie lanceerde het project Brood(doos)nodig, een gevulde brooddoos voor elke leerling in Sint-Truiden.

Brood(doos)nodig

“Kinderarmoede is een triest gegeven dat talloze gezinnen treft, ook in onze eigen gemeenschap. Het berooft kinderen van hun basisbehoeften en belemmert hun toegang tot onderwijs, voeding, gezondheidszorg en groeimogelijkheden. We zijn dan ook heel blij met het project Brood(doos)nodig omdat het er heel gericht voor zorgt dat niemand met honger op school moet zitten. Zeven Truiense scholen hebben zich op het platform geregistreerd. Voor elk van deze scholen hebben bedrijven en individuen geld gestort. In totaal voor meer dan dertienduizend euro. De actie is dan ook een groot succes. We roepen Truiense scholen, die zich nog niet registreerden, op om dat alsnog te doen”, vertelt schepen van Flankerend onderwijs Nina Kvikvinia.

“De reacties zijn hartverwarmend. Gulle donaties stromen binnen van meelevende burgers en bedrijven die de urgentie inzagen om lege brooddozen te vullen. Deze fondsen worden gebruikt om essentiële hulp te bieden en projecten te realiseren zoals ‘soep voor iedereen’, de aankoop van snoepgroenten, kookworkshops gezonde voeding, een ontbijthoek… Daarnaast hebben de scholen bonnen gekregen van de winkelketen Lidl. In totaal ontvingen ze 360 euro aan bonnen. Op het einde van het schooljaar komt daar nog eens 120 euro aan bonnen bij”,  vult schepen van Flankerend onderwijs Nina Kvikvinia aan.

Vergeten brooddozen

Tegelijkertijd maakte het lokaal bestuur Sint-Truiden middelen vrij voor het project ‘Vergeten brooddozen. ”.

“Met het voorziene budget (shop & the city-bonnen) kunnen de scholen zelf brood, beleg, fruit, koekjes… aankopen. De waarde van de bonnen werd vastgelegd op 1 euro/leerling voor iedere schoolvestiging (decimaal afgerond). Vandaag stellen we vast dat de scholen ook gebruik hebben gemaakt van deze bonnen. In totaal hebben de basisscholen voor 4030 euro uitgegeven om lege brooddozen te vullen. Voor onze secundaire scholen komen we op een bedrag van 4065 euro”, vertelt OCMW-voorzitter Pascal Monette.

“Op die manier konden de scholen inspelen wanneer een leerling een lege/ongezonde brooddoos heeft. Het project was daarmee ook complementair aan Brood(doos)nodig. In april zijn de scholen via de onderwijscellen gevraagd om het project “Vergeten brooddozen” te evalueren. Alle scholen zijn zeer positief over dit initiatief! Daarom besliste het college van burgemeester en schepenen vandaag om ook het komend schooljaar, ’23-’24, financiële middelen te voorzien voor een totaalbedrag van 8.095 euro. Het project zal jaarlijks verder geëvalueerd worden via de onderwijscellen van het basisonderwijs- en secundair onderwijs,” besluit OCMW-voorzitter Pascal Monette.

Voor meer informatie over Brood(doos)nodig kan je terecht op https://www.brooddoosnodig.be/.