Het verhaal begint bij de kindertijd van Jos Duchateau, één van de oprichters. Zijn grootvader, die hij pa Jef noemde, was fruitteler. Ook de vader van zijn echtgenote, Mady, was werkzaam in de fruitteelt. Dat zorgde er natuurlijk voor dat hun zoon Bert, veel bewondering had voor de boerenstiel, zoveel zelfs dat hij later zelf boer wou worden. Nu werken vader en zoon samen om kinderen het recent verleden van de fruitstreek te leren kennen en hen liefde en respect voor de natuur bij te brengen.
Voordat de vzw bestond, was er veel verwildering in de boomgaard. Dat zorgde natuurlijk voor veel overlast bij de buren. Om dat probleem tegen te gaan besloot Bert te vragen aan de eigenaar Rudi Gielen of hij daar mocht dieren zetten en tevens zorgen voor het maaien en onderhoud. Samen met zijn vader wilden ze uiteindelijk de hoog-stamboomgaard nieuw leven inblazen, wat zeker gelukt is als je het ons vraagt. De vzw werd uiteindelijk opgericht in het najaar 2020. In april 2021 kwam Bert dan op het idee om op deze locatie leerlingen uit te nodigen en hen laten kennis maken met de biodiversiteit in de boomgaard.
Tijdens de corona periode heeft de vzw aan alle schoolkinderen van de stad een kinderboek gratis uitgedeeld. “Een wandeling in de wolken” is het verhaal van een milieubewust meisje van twaalf dat samen met haar broer iets wil ondernemen tegen de klimaatopwarming. Het boek is een 100 procent Truiense creatie. André Philippaerts zorgde voor de tekst. De tekeningen zijn van de hand van Patrick (Lassie) Theunis, tekenaar, designer en echte Truienaar.
Sinds vorig jaar geeft de vzw de kinderen de kans om te proeven van de Truiense fruitcultuur. Jaarlijks nodigen ze de laatste twee weken van mei de leerlingen van de derde graad lager onderwijs uit om een bezoek te brengen aan een van de laatste kersenhoogstam-boomgaarden gelegen achter het station van Sint-Truiden. De gidsen: Willy, Jan, Jos, Christophe en Ann verstrekken de kinderen relevante informatie over de verscheidenheid van leven in de bogaard. Jaarlijks doneert Firma Vanlangenaker lekker appelsap en kwaliteitsappels wat de leerlingen ten zeerste op prijs stellen.
Om de kinderen verder bewust te maken van de klimaatopwarming en de gevolgen hiervan, hebben ze in december 2022 een toneelstuk opgevoerd in CC de Bogaard. “Een Regenboog na de Storm” werd gespeeld voor 800 kinderen. De mensen die hieraan gewerkt hebben verdienen zeker vermeld te worden: Bert Duchateau, initiatiefnemer, André Philippaerts, auteur en regisseur, en tot slot de acteurs: Amélie Gerard, Stefanie Menten, Katrien Paques en Jos Degeling. De vzw kon dit natuurlijk niet realiseren zonder de steun van sponsors, het Stadsbestuur van Sint-Truiden en de technische ploeg van het Cultuurcentrum de Bogaard.
Voor we eindigen met dit artikel, willen we nog graag de wensen van de vzw in kaart brengen. Zo willen ze oude hoogstambomen die hier vroeger groeiden, opnieuw planten ergens in onze stad. Ze weten nog niet waar dit zal plaatsvinden. Ten tweede hadden ze ook graag een jaarlijks oogstfeest zien verschijnen voor alle Sint-Truidense lagere scholen in de maand september. De oogst zal dan tentoongesteld worden aan leerlingen en zij zullen geïnformeerd worden door lokale gidsen. Als allerlaatste willen ze de Fruitreuzen traditie verder zetten en ze zouden hen graag meer toonbaar willen inzetten bij feestelijke gelegenheden. De stadsreuzen vertegenwoordigen onze identiteit en we moeten onze leerlingen de Fruitreuzen beter leren kennen.
Vandaag willen we een momentje nemen om het grote werk en moeite te appreciëren die deze Truienaren iedere keer met passie doen. Ze hebben een zeer grote liefde even groot als de aardbol speciaal voor de stad. Een echte “proof of love” als je het aan ons vraagt.
Als allerlaatste willen wij, Gloria Bitenda-Kizenga en Hanne Howells Jos Duchateau bedanken dat wij hem mochten interviewen en dit artikel samenstellen.